Новини Събития

Свети Влас открива летния сезон

   
Свети Влас открива летния сезон

В Свети Влас е направено всичко необходимо за осигуряване на успешен летен сезон. Градът е готов да посреща туристи. Голяма част от заведенията, хотелите и комплексите са отворени, на плажовете са поставени чадъри и шезлонги, каза за БТА кметът на града Иван Николов. Той обяви, че днес официално се открива летният туристическият сезон, когато се чества и празникът на града - 2 май.

Началото на сезона съвпада и с великденските празници. От години Свети Влас придоби широка популярност сред румънските туристи. Традиционно те са и първите ни гости сега за празниците. Имаме и рускоговорящи гости, германци, англичани, поляци. От средата на май се очаква активизиране на туристическия поток към града. Съдейки по предварителните записвания, имаме всички предпоставки да бъдем оптимисти за силен летен сезон, заяви кметът. По думите му Свети Влас е прекрасен пример за това как могат да се съчетават природни, културни и исторически дадености. Тук сезонът на практика не приключва, защото и през зимата имаме заетост, посочи той.

Кметът каза още, че традиционно на днешния ден Свети Влас събира стотици гости. Според поверията празникът дава началото на летния Атанасовден. Николов разказа, че Свети Влас е единственият град в България, който носи името на светец. Там през 14 век е имало голям и известен манастир, носещ името на светеца Свети Власий.

Иван Николов отбеляза, че Свети Влас е обявен през 1963 година за климатичен морски курорт, а климатът е благоприятен за лечение на белодробни заболявания.