Events

Повече от 35 000 туристи са посетили Перперикон през миналата година

   
Повече от 35 000 туристи са посетили Перперикон през миналата година

Над 35 000 са туристите, посетили за година скалния град на траките Перперикон, сочат данните на база продадени билети за обекта. Постъпленията надхвърлят 131 000 лв., като само от билети приходите са 121 235 лв. Това каза за БТА директорът на Регионален исторически музей – Кърджали Даниела Коджаманова.

Тя отчете, че естеството на туристите е разнообразно като състав, предимно семейства са посетили обекта. През годината се запазва тенденцията все по-малко да са организираните групови посещения. След като през предходния сезон сред туристите имаше и гърци, сега впечатление прави, че все повече наши изселници посещават обекта, коментира Коджаманова. 

По думите ѝ, към своя финал е проектът на Община Кърджали за изграждане на посетителки център в подножието на археологическия комплекс. Тя изрази надежда това да привлече още повече туристи.

БТА припомня, че в посетителския център ще се помещават изложбена зала, зала за конференции, помещения за администрацията. Още при първата копка на обекта бе анонсирано, че той ще изпълнява много функции, една от които е възможността археолозите да обработват откритите находки при разкопки. Очаква се в него да бъде експониран макетът на Перперикон, който през 2023 г. бе представен в Европейския парламент в Брюксел. 

Идентична е характеристиката на посетителите и в Регионалния исторически музей, където за година експозициите са видени от над 12 000 туристи. Това са посещенията извън проведените през годината инициативи в музея, уточни Даниела Коджаманова и допълни, че приходите по тази линия възлизат на 44 230 лв.



Poll