Турагенции

Записванията за зимния сезон са само 15%

   
Записванията за зимния сезон са само 15%

Ранните записвания за този зимен сезон в България са едва около 15% от миналогодишните по това време. Това съобщава 24 "Часа" като се позовава на туроператори. Има дори фирми, които нямат никакви записвания до момента, но обясняват, че най-вероятно, както през лятото, ще се разчита предимно на почиващи от България и предимно на такива, които се записват в последния момент.
Тази есен офертите за зимни ваканции са значително по-малко от миналогодишните, като предлагат обичайните от 25 до 30% по-ниски цени, ако записването се направи още сега. В Пампорово и Банско нощувка в апартамент за двама със закуска в момента може да се резервира за 33 до 51 лв., макар че за дните около Коледа и Нова година, както и за първите две седмици на януари реално това струва от 80 лв. нагоре.

Още миналата седмица туроператори и хотелиери в планински курорти настояха тази есен държавата да направи целенасочена рекламна кампания в социалните мрежи на съседните балкански страни и в България. Те се мотивираха с опита от морето и смятат, че не може изобщо да се разчита на традиционните пазари за зимен туризъм – Англия, Германия, Нидерландия и др., тъй като ситуацията с пандемията е непредсказуема. Засега туристическото министерство продължава с кампания с клипове за малко посещавани места в България и се подготвят кампании за зимните ни курорти.

В Банско се прави нова организация за качване на лифта, съобщи маркетинг директорът на концесионера “Юлен” АД Иван Обрейков. “Хората ще се редят на редица от по един на разстояние от метър един от друг. Обмисляме също в 8-местните кабинки да се качват само по четирима, макар че това ще удължи още повече престоя на долната станция”, каза той. На екраните на всички станции ще се прожектират вече направени клипове с предупреждение, че качването на лифта може да става само с маска.
Според Даниела Стоева, член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции, поне в близките две години изобщо никой няма да разчита на ранни записвания, които за зимата обикновено започваха още в края на август. “Според мен яснота ще има чак в края на ноември и през декември, т.е. в последния момент, както се случи и през лятото, защото обстановката е много динамична и все още не се знае кои страни точно ще въведат рестрикции за пътуванията”, каза тя. Британският пазар, който е съществен за зимния ни туризъм, е напълно отписан, разчита се на руския, ако се вземат мерки за по-лесно издаване на визи, и на гостите от съседните държави, които пристигат с автомобилен транспорт, а не ползват авиокомпании, обясни Стоева.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати