Новини Турагенции

Промяна в датите на пролетната ваканция внесе ново напрежение в туризма

   
Промяна в датите на пролетната ваканция внесе ново напрежение в туризма

Нови дати за пролетната ваканция на учениците предлагат от Отрасловия съвет в системата на средното образование към Министерството на образованието, съобщиха представители на съвета. Вместо една, се предлагат две ваканции. Първата да бъде между 18 и 21 март 2021 г., когато приключва първият цикъл на ротация. Идеята е учениците да си починат няколко дни, преди да започне следващият период. Новият график предлага втората част от пролетната ваканция да бъде от 29 април до 9 май. Със съчетаването на почивните дни на Великден, 1 май и Гергьовден, ще се избегне редуването на учебни и неучебни дни, което разпокъсва занятията, обясняват от Отрасловия съвет.

Необходимостта от промяната е мотивирана със силната натовареност на учениците, породена от редуването на присъствено обучение и занятия в електронна среда. Според действащата в момента заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев, сега пролетната ваканция за учениците от 1-и до 11-и клас, е предвидена да бъде между 3 и 11 април. За зрелостниците почивката е с 5 дни по-кратка.

Исканата промяна в пролетната ваканция предизвика истинска буря сред туроператорите. Хотелиерите също са в готовност да излязат с остра позиция. „Пълна глупост е да се сменят датите на пролетната ваканция в последния момент. Семействата вече са планирали  пътувания и почивки. Туроператорите сме направили програми, които частично са продадени, а по други резервациите продължават. Хотелиерите също са приели резервации и депозити. В туризма искаме предвидимост и планиране, а не държавата постоянно да ни изненадва в последния момент“, заяви пред TravelNews Румяна Юксел, член на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“ и управител на един от големите туроператори „Аква тур БГ“. Според нея не може от днес за утре да се променят правилата и да продължава да се живее в този хаос вече една година. Хората и бизнесът си правим планове. Ако сменят датите на пролетната ваканция, вероятно много родители няма да си пратят децата на училище в периода от 3 до 11 април, защото ще са по почивки. Много от класните стаи ще останат празни, коментира още Румяна Юксел.

Поредната политическа глупост, която ще породи скандал в обществото. Така определи предложението за смяна на датите на пролетната ваканция проф. Георги Рачев, който е зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и управител на туроператора „Географски свят“. По думите му не може да се мести ваканция в последния момент, защото хората вече са планирали къде да ходят.

Сдруженията на туроператорите и на хотелиерите възнамеряват да изпратят писма против идеята до министъра на образованието Красимир Вълчев и до родителските организации.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати