Новини Турагенции

Туроператорите скочиха срещу карантината от Занзибар

   
Туроператорите скочиха срещу карантината от Занзибар

Туроператорите скочиха срещу намерението на здравния министър проф. Костадин Ангелов да въведе задължителна карантина за пристигащите българи от остров Занзибар в Танзания. В момента при завръщането от африканската страна трябва да се направи PCR до 24 часа и при отрицателен резултат, се премахва карантината от РЗИ. “Просто нямам думи в последния момент да се въвежда подобна мярка. Чартърите и хотелите вече са предплатени и кой ще върне парите на клиентите. За нас това означават не пропуснати ползи, а директно загуби”, коментира пред TravelNews Красимир Златанов, управител на “Екзотик холидей”, който организира чартър за началото на април. Според него въвеждането на задължителна карантина ще откаже много хора от пътуванията. Този път ще тръгнем да съдим държавата, защото някой трябва да си носи последствията, обясни той.

“Имахме уверение на последната среща с проф. Ангелов, че ще има предвидимост за бранша. В останалите европейски страни въвеждат мерки за 15 дни напред, а не в последния момент”, каза Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Обединение бъдеще за туризма” и управител на “Сейф травел”. В момента има българи в Занзибар с чартъри и не може да бъдат изненадани при завръщането си. Други се подготвят за пътуване през следващите дни. Всичко вече е платено. Карантината е сериозна административна пречка и кой ще възстановява парите, попита Русева.

Най-много чартъри до Занзибар има туроператорът “Абакс”. До момента сме осъществили 6 полета, от които нямаме нито един завърнал се и тестван у нас с положителен резултат за коронавирус, обяви Георги Пасев, маркетинг директор на компанията. При пристигането на летище София директно водят туристите в лаборатория. От близо 1000 човека само един е извикан за повторен тест, подчерта Пасев. Туроператорът получава обобщена справка за резултатите на всеки полет. “Ясно, е че трябва да се взимат мерки с оглед нарастването на случаите в България. Но те трябва да бъдат основани на факти. При отрицателни тестове от Занзибар, няма никакво основание за въвеждане на задължителна карантина. В противен случай няма никакъв смисъл от тези PCR-и и харченето на парите на хората”, обясни Пасев. Той също поиска предвидимост за бранша.

От “Абакс” имат два полета за Занзибар, които тръгват утре. Освен това предстоят други до края на март и началото на април. Всички чартъри и хотели са предплатени, които пари няма да бъдат върнати, защото самолетните полети не са забранени. Хотелите в Занзибар също не са затворени. Няма правно основание за връщането на парите към туроператора и съответно към клиентите. Хората обаче ще са в правото да си искат парите, защото им се въвежда карантина при завръщането. Държавата трябва да гарантира и да върне парите на клиентите, коментира още Георги Пасев.

Очаквахме това да се случи, защото се води международна кампания срещу Занзибар. Нямаме завърнал се българин с положителен тест, обяви Николай Александров, управител на туроператора “Карта холидей”. Въвеждането на карантина от 14 дни в последния момент не е добра мярка. На почивка там отиват работещи хора, които си пускат отпуски и трябва да си предвидят ситуацията. Не може да им се блокира ежедневието при завръщането им, подчерта Александров. Той също очаква хората да загубят парите си при отказ от пътуване, защото самолетите летят и хотелите работят.

От туроператора “Емералд травел”, който също организира чартъри до Занзибар, все още не са коментирали ситуацията.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати