Новини Хотели

BUBSPA прави кръгла маса за здравния туризъм в Бургас с отбрани медии

   
BUBSPA прави кръгла маса за здравния туризъм в Бургас с отбрани медии
Сийка Кацарова и Димитър Караненов

"Гранд хотел и СПА Приморец" – Бургас ще бъде домакин на Кръгла маса на тема „Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България и мястото на туризма (в частност здравния туризъм) в него“. Събитието е организирано от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA) на 14 юни 2021 г. от 14 часа. 

В Кръглата маса ще участват доц. д-р Стела Балтова, министър на туризма, Димитър Николов, кмет на община Бургас и водещи представители на туристическата индустрия от цялата страна. Главният секретар на Европейската СПА Асоциация Чила Мезоси ще запознае присъстващите по темата "Европа – План за устойчиво развитие. Ролята на здравния туризъм".
Събитието е само за членове на съюза и не са предвидени медии, обяви за TravelNews Сийка Кацарова, председател на BUBSPA. "Домакинът е наш член и има ангажимент ако е решил да покани свои партньори за отразяване в Бургас на събитието", посочи тя.
Всъщност собственик на "Гранд хотел и СПА Приморец" е свързаният с ГЕРБ бизнесмен Димитър Караненов. Затова на събитието се очаква да бъдат поканени само местни медии и журналисти, които работят с кмета Димитър Николов и бившите управляващи, твърдят хотелиери. От вчера страната ни се намира в предизборна кампания за предстоящите парламентарни избори на 11 юли 2021 г.
Караненов е собственик на "Булгариен директ райзен". Фирмата придобива ресторант "Старата фрегата" заедно с хотел "Приморец" след приватизацията на общинското дружество "Приморец турист", което управлява туристически обекти. Терените под тях са общинска собственост. Караненов е почетен консул на Украйна за региона. Синът му Стоян Караненов е местният лидер в Бургас на Конфедерацията на работодателите в България (КРИБ). Председател на КРИБ е Кирил Домусчиев, който е обвързван медийно с бившия премиер Бойко Борисов и Делян Пеевски. САЩ наложиха най-тежките санкции по закона "Магнитски" за корупция именно на Пеевски.
Името на Димитър Караненов е свързвано още с други хотели в Слънчев бряг, концесионер на бургаския плаж и с дружеството "Аркутино" ЕАД, което притежава имоти в защитената едноименна местност.
До 2010 г. собственик на "Аркутино" ЕАД е регистрираната на Британските Виржински острови фирма "Ар ту ар Аркутино лимитид", а след това до 2017 г. - "Инджаз ийстър еуропеан пропърти дивелопмънт къмпани" на Кайманските острови. През 2015 г. проверка на "Капитал" показа, че в тази компания представител е канадският гражданин Мустафа Гази Кериба, който участва и в съвета на директорите на дружеството заедно с две фирми, свързани с кръга около "Винпром Пещера". До 2012 г. адресът на управление на "Аркутино" ЕАД е на ул. "Алцеко" 16 в Пловдив, където се намират седалищата и на двата основни акционера във "Винпром Пещера" - "Глобъл маркет" и "Сириус инвест". След 2012 г. адресът се мести на улица "Александър'' 2 в град Бургас, където се намира и хотел "Приморец" на Димитър Караненов.
В момента официалният собственик е офшорната фирма "Икериа лимитид", регистрирана в Обединените арабски емирства. Именно в Дубай се подвизава през последните години Делян Пеевски. Справка в имотния регистър сочи, че при последната сделка - от 2019 г., прехвърлянето на имота е било за общо 15.8 млн. лв. Действителен собственик на капитала на офшорната фирма се води адвокат Боян Станоев от пловдивската кантора "Базлянков, Станоев и Ташев", която също е регистрирана на "Алцеко" 16.
"Аркутино" е регистрирана в Бургас на ул. "Александър Батенберг" № 2, което е в съседство с хотел "Приморец". На този адрес са регистрирани както дружествата на Караненов, така и КРИБ - Бургас, чийто председател е неговият син, Стоян Караненов.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати