Анализи Новини

Може да изключат три града от световното наследство на ЮНЕСКО

   
Може да изключат три града от световното наследство на ЮНЕСКО

На предстоящото заседание на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО ще бъде обсъдено вкарването на Венеция, Ливърпул и Будапеща в списъка на градовете, които могат да загубят статута си на културно-исторически паметници, пише France Info. Венеция е силно засегната от масов туризъм и круизни кораби, историческото пристанище Ливърпул е на път да бъде застроено, а в Будапеща по време на реконструкцията, по заповед на министър-председателя Виктор Орбан, се разрушават и променят съхранените фасади на сградите от XVIII век.

След едногодишно прекъсване поради пандемията, Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО ще проведе разширено заседание във Фуджоу, Китай, от 16 до 31 юли. В него ще бъде предложено изключването от престижния списък на трите града, в които културно-историческото наследство е застрашено.

През 2019 г. ЮНЕСКО вече предупреди Венеция за сериозни санкции при липса на осезаем напредък. Сега градът е защитен от наводнения от язовир Мойсей, но администрацията не успя да модернизира инфраструктурата и транспорта си. Комитетът за световно наследство критикува властите за липсата на внимание към проблемите на климата и посочва слабата система за защита на крехката и уникална екосистема на лагуната и нейните приливни зони. По този начин, според организацията, целият град е под заплаха.

Освен това Венеция е изправена пред проблема с масовия туризъм, особено на круизни кораби, посочва френският вестник. От 2012 г. насам специален указ предвижда, че корабите вече няма да влизат в лагуната, но това никога не е било прилагано. Ръководителят на региона и кметът на града не искат да загубят солиден приток на капитали, както и 4500 работни места. През 2021 г. властите приеха закон, който забранява на круизните кораби да влизат в лагуната, но само след като за тях бъде изграден специален терминал. Междувременно корабите продължават да минават пред площад "Сан Марко".

Друг претендент за премахване от списъка на ЮНЕСКО е Ливърпул във Великобритания. Той се стана обект на световното наследство през 2004 г., но сега комитетът вярва, че градът може да загуби своята специална стойност за човечеството поради проекти за „подобрения и урбанизация“. Ливърпул е известен със своето търговско пристанище, което изиграва важна роля за възхода на Британската империя. През 2012 г. градските власти стартираха мащабен проект Liverpool Waters, според който хотели и бизнес центрове за 5 милиарда ще бъдат издигнати на историческите насипи в продължение на следващите 30 години. Друг проблем е изграждането на нов футболен стадион на насипа, за което ЮНЕСКО предупреждава отдавна.

Администрацията на Ливърпул очевидно не иска градът да губи статута си. Кметът Джоан Андерсън предлага комитетът да дойде тук през 2021 и 2022 г., за да преразгледа позицията си. През юни тази година тя и 30 представители от сферите на футбола, културата и политиката подписаха писмо с молба към ЮНЕСКО да не взема такова несправедливо решение. Според тях градът сега е в "много по-добро състояние", отколкото преди да бъде включен в списъка на световното наследство.

И накрая, Комитетът за защита на историческите паметници е разтревожен от разрушаването и неоправданата реконструкция в унгарската столица, особено в района на крепостта Буда. Тя се издига над Дунава и е заобиколена от великолепни къщи с цветни фасади, построени между XV и XVIII век. Благодарение на тях този изключително популярен квартал сред туристите беше включен в списъка на световното наследство през 1987 година.

Премиерът Виктор Орбан обаче стартира глобален проект за възстановяване на района.  ЮНЕСКО отбелязва „умишлено събаряне, недостатъчна консервация“ и твърде бърза реконструкция, което води до значителна загуба на автентичността на обекта. Орбан заповяда обновяването на древния манастир на кармелитите, за да премести офиса си там, а на фасадата от XVIII век се появи дълъг балкон и тераса. „Това говори много за настоящата политика за опазване на наследството“, пише френският вестник.

Отделът за защита на историческите паметници можеше да се намеси, но министър-председателят го отхвърли. Сега градската администрация трябва да се занимава със защитата на историческото наследство, но всъщност не го прави. Както подчертава ЮНЕСКО, в момента в Унгария няма „нито отдел, нито персонал, нито ръководител, който да има представа за всички текущи проекти“. Като цяло страната няма „добро управление на световното наследство“, поради което организацията препоръчва историческият квартал на Будапеща да бъде включен в списъка на застрашените обекти, пише France Info./ sega.bg



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати