Турагенции

Остров Пукет отново приема туристи при строги правила

   
Остров Пукет отново приема туристи при строги правила

Отварянето на тайландския остров Пукет за ваксинирани пътници, официално от 1 юли, все още не е масово, но представлява първите стъпки на правителството за съживяване на туризма в кралството.

Хората, ваксинирани със „Sputnik V“, също могат да летят до курорта, но с 14-дневна платена карантина, съобщава ТАСС.

Според декрета, публикуван в "Кралския вестник", пристигащите на острова трябва да останат там поне 14 дни, ако планират да отидат в други провинции на страната. Ако този период е по-малък от две седмици, тогава пътуващият трябва да има билет за връщане.

Чужденците и гражданите на Тайланд трябва да преминат три теста, които трябва да бъдат платени предварително. Цената на PCR тестовете варира от 2,5 хиляди до 4 хиляди бата (от 78 до 124 долара) и средно на комплект е 8 хиляди бата (250 долара).

Още в самото начало на прилагането на "схемата на Пукет" властите не могат ясно да установят критериите за ваксинация, а именно да определят коя ваксина би била подходяща за пристигащите на острова. Общо имаше три възможности: беше разрешено хора, ваксинирани с препарат, одобрен в страната на отпътуване, както и ваксинирани с ваксини, одобрени от местния регулатор и СЗО. Окончателната версия на правителственото постановление включваше последните две възможности.

В резултат на това пътник, ваксиниран с ваксина от AstraZeneca, Sinovac, Johnson & Johnson, Moderna, Sinopharm, Pfizer и Covishield, може да стигне до острова без карантина. Сред изброените ваксини само Covishield все още не е одобрен за спешна употреба в Тайланд.

Що се отнася до "Sputnik V", засега е невъзможно туристи, ваксинирани с тази ваксина, да стигнат до острова, без да преминат през карантина.

Премиерът Прают Чан-Оча, който пристигна на острова, за да оцени готовността на Пукет за новите разпоредби, лично приветства първите туристи на летището. Според него обществеността трябва да приеме рисковете, пред които страната може да се изправи поради отварянето й за чуждестранни туристи. Властите възлагат големи надежди на "схемата на Пукет" и ако успеят, планират да я разширят до островите Ко Самуи, Панган и Тао на 15 юли, а в крайна сметка и до други части на кралството, включително Чианг Май и Банкок.

Прают Чан-Оча е уверен, че програмата ще бъде от полза не само за туристите, но и за цялото кралство. Премиерът планира да отвори Тайланд за ваксинирани пътници в рамките на 120 дни, което обяви на 16 юни и го повтори на 1 юли. Според него правителството се опитва не само да се справи с коронавируса, но и да преодолее неговите икономически последици.

През първия ден четири международни полета от Абу Даби, Доха, Тел Авив и Сингапур кацнаха на острова с общо 347 пътници. На следващия ден броят на полетите се увеличи до седем, а броят на туристите надхвърли 400. На третия ден вече бяха планирани 11 полета до Пукет, които трябва да доведат около 450 пътници.

Според външното министерство броят на заявленията до тайландските посолства сред желаещите да изпитат "схемата на Пукет" непрекъснато нараства и вече надхвърля 6 хил. Между другото, не всички получават разрешителни за влизане в първите дни на юли има почти 400 отказа. Причините за това не се съобщават, но един от основните документи, който се проверява внимателно, е сертификатът за ваксинация. Към събота са одобрени около 2,8 хиляди разрешителни за пристигане на острова.

Всички хора, пристигащи в Пукет, прекарват 24 часа в хотелски стаи в очакване на резултатите от първия PCR тест. Ако се открие инфекция, те се изпращат в болницата, което изисква застраховка с покритие до 100 хил. долара. Ако теста е отрицателен, на следващия ден туристът може да започне да пътува из острова без ограничения, но носещ медицинска маска и спазване на социална дистанция. При пристигането трябва да се изтеглят приложенията ThailandPlus и MorChana, които проследяват движението на собствениците на устройства.

Сега до острова имат достъп само напълно ваксинирани хора или преминали PCR теста.

Пукет е затворен за международни туристи от април миналата година. Островът е пострадал по-тежко от много други туристически дестинации в страната. Повечето развлекателни заведения спряха да работят, а собствениците им успяха да напуснат курорта и да се върнат в родните провинции. До 1 юли не само не се отвориха нови предприятия, но много стари не възобновиха работата си.

Днес Пукет живее пълноценен живот благодарение на строгите мерки, предприети в навечерието на откриването на пилотния проект. Има масажни салони, ресторанти, пазари и магазини. Това е поразително различно от останалата част на страната, където има нарастване на броя на заразените и се налагат ограничителни мерки до максимум, до затварянето на ресторанти в Банкок и вечерен час в южната провинция Сонгкла.

Пилотна инициатива за подпомагане на възстановяването на засегнатата от пандемия икономика на страната се изпълнява на фона на нарастващия брой инфекции в Тайланд. На 1 юли е записан първият рекорд за починали - 57 души, а на следващия ден е надскочен с 61 случая. Статистиката на заразените не изостава: на 1 юли - 5 533, на 2 юли - 6 087 и на 3 юни - 6 230. В момента общият брой на заразените в кралството е над 277,1 хиляди, повече от 217,4 хиляди души са излекувани. Починали са 2,1 хиляди пациенти.

Що се отнася до Пукет, има минимален брой заразени хора - не повече от 10. Ако тази цифра достигне 90 на ден, тогава ще бъде премахната не само „схемата на Пукет“, но и други инициативи, свързани с откриването на кралство, към което планират да се присъединят и други провинции.

Едно от условията за отваряне на територията е ваксинирането на 70% от нейното население. В Пукет, въпреки прилагането на пилотна туристическа програма, и двата компонента на ваксината са получили 67% от необходимия брой граждани, а първият - 84%. Правителството планира да ваксинира 466 587 души.

През 2019 г. около 40 милиона души са посетили Тайланд. Още през 2020 г., поради пандемията, само 6,7 милиона пътници са пристигнали в кралството. Властите на страната очакват през третото тримесечие на 2021 г. около 129 хиляди души да посетят Пукет, което ще донесе 11,49 милиарда бата (358,3 милиона долара) на икономиката на страната.

Туристическите услуги се предоставят само от съоръжения, които са преминали стандарта за безопасност и здраве (SHA +). Това се отнася не само за съоръженията за настаняване, но и за транспортните компании, както и служителите, които се срещат с гости на летището. Новопристигналите гости отбелязват, че системата за подаване на документи за разрешение за влизане работи безпроблемно и без никакви закъснения.

Броят на туристите, пристигащи в съответствие с действащите правила, не е достатъчен, за да запълни свободните хотели и плажове на острова, Въпреки това, тенденцията е много положителна и е изключително важно стартирането и развитието на програмата вървят гладко

Пукет е пионер и откриването на други дестинации, като Патая, Ко Самуи, Хуа Хин и южните райони на континентален Тайланд, ще зависи от успеха на инициативата. Планира се, че основната част пътници ще започнат да пристигат в Пукет от края на октомври до началото на ноември. което съвпада с началото на високия туристически сезон.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати