Новини Транспорт

Магистрала Черно море може да привлече над 80 млн. туристи в България

  09.07.2021 14:56  
Магистрала Черно море може да привлече над 80 млн. туристи в България

Финансирането на магистрала „Черно море“ по фонда „Три морета“ е изключително важен проект за развитието на туризма. Това обяви д-р Полина Карастоянова, Изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, която участва в бизнес конференцията на инициативата, чийто домакин е страната ни. Свързването на магистралата между Бургас и Варна, и съответно с Румъния, и Турция може да привлече над 80 млн. туристи в България. Магистралата ще бъде пряко използвана за по-бързото придвижване на румънски, украински и турски туристи до българското Черноморие. Румъния е с население от над 20 млн. човека, Украйна - с над 44 млн., а Истанбул – с над 15 млн. души.  

Отделно по нея могат да идват туристи с автомобили още от Молдова, Беларус и Русия, с което нейното значение нараства значително, обясни д-р Полина Карастоянова. Според нея магистрала „Черно море“ е важен международен проект за свързаност между Балтийско, Адриатическо и Черно море, каквато е целта на инициативата „Три морета“. Тя е важна и за черноморското икономическо сътрудничество.  

Проектът ще доведе до развитие на транспортната инфраструктура, икономически растеж и инвестиции. Той трябва да бъде приоритетен за българската държава в лицето на правителството и на президента г-н Румен Радев. Анкета

Ще ходите ли на заведения и събития със зелен сертификат?


Резултати