Новини

Миконос въвежда локдаун

   
Миконос въвежда локдаун

Допълнителни противоепидемични мерки ще влязат в сила в Миконос от днес, събота, съобщи заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас, предава “СКАЙ”, цитиран от bgnovini.eu. Поради тревожното локално избухване на епидемията, от днес (17.07) в 18:00 ч. до 26.07 в 06:00 ч. сутринта, първият локален локдаун от това лято влиза в сила в Миконос. Според информацията от 01.00 ч. вечерта до 06.00 ч. сутринта, с изключение на служебни причини и сериозни здравословни причини има забрана за придвижването [комендантски час].

Музиката в ресторантите и нощните клубове ще бъде забранена 24 часа в денонощието. Припомня се, че както в Миконос, така и в целия район е забранено да се провеждат всякакви частни събирания за повече от двадесет души.

Административната глоба в случай на нарушение възлиза на 50 000 до 200 000 евро. „Призоваваме жителите, посетителите и служителите и собствениците на заведения на нашия красив остров да спазват стриктно мерките, както и властите на острова незабавно да активират информационните механизми и да контролират спазването им, така че скоро разпространението на вируса на Миконос да бъде контролирано и ограничено и да се върнем към нормалността”, подчерта Н. Хардалиас.

Според информацията, следващият остров “на опашката” за локален локдаун е Парос. Правителството и органите на общественото здраве осъществяват непрестанен мониторинг на пет острова – водещи туристически дестинации – Миконос, Йос, Парос, Санторини и областите Ираклио и Ретимно на остров Крит.

За една седмица броят на случаите в Миконос се е увеличил тройно, в Йос петкратно и в Парос седемкратно. Освен това за една седмица броят на случаите в Ираклио се е увеличил трикратно, докато случаите в Ретимно са се удвоили за същия период.

Всички горепосочени региони сега са в оранжево с повишено наблюдение и тестване. Саламина и някои континентални региони също са поставени в тази категория.

Министърът на туризма на Гърция: Прилагаме локални локдауни, където е необходимо
Министърът на туризма Харис Теохарис остави отворена възможността за локални блокировки, но само ако е абсолютно необходимо, и ако ситуацията излезе извън контрол.

„Ако дадена ситуация има тенденция да излезе извън контрол, очевидно трябва да дадем съгласие за локално блокиране. Това не е приятно. Не искаме локални блокировки “, заяви Теохарис пред държавната телевизия ERT ден преди оповестяване на локдауна на остров Миконос.

Теохарис подчерта, че туристическият сезон е тясно свързан със ситуацията, създадена от пандемията в страната, и призова гражданите да се ваксинират, за да може Гърция да издържи възможно най-добре и да спре разпространението на силно заразния вариант на коронавируса Delta.

„Всички туристически пазари отчитат това. Нашата отговорност, за живота ни преди всичко и за нашия туризъм, е да спазваме противоепидемичните мерки. Всички ние трябва да бъдем ваксинирани, за да премине тази вълна на варианта Delta, без да създаваме проблеми за страната ни“, каза той.

Запитан дали Гърция тази година ще постигне поставените по-рано туристически цели, той посочи, че сега целите са от второстепенно значение:

„Здравето е на първо място, заедно с осигуряването на имиджа на страната ни като безопасна дестинация.” ”Наблюдаваме ситуацията по нашите граници. Нямаме много случаи от чужбина. Повечето произтичат от вътрешни пътувания и от „корона партитата“ в различни области “, каза още Теохарис.

Делта вариантът е 50 процента от новите случаи на COVID-19


Властите и експертите са разтревожени от бързото разпространение на варианта Delta, който според последните данни представлява около 50 процента от новите случаи в Гърция. Някои експерти предупреждават за кошмарни сценарии от 10 000 случая на ден в средата на август, като 400 хил. – 500 хил. човека измежду неваксинираните ще се разболеят.

Матина Пагони, президент на Асоциацията на болничните лекари от Атина и Пирея (ΕΙΝΑΠ), отправи публична молба към тези, които планират да пътуват да се  ваксинират преди ваканцията си. „В средата на август ще достигнем до 10 000 случая на ден“, каза тя.

Близо 99 % от новите пациенти с COVID-19, приети в болниците в Гърция, са или изцяло неваксинирани, или са получили само първата си доза от ваксината и са предимно по-млади хора според професор Никос Цанакис. Той прогнозира, че една трета от неваксинираните ще се разболеят през започващата вълна.

/bgnovini.eu



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати