Новини

Франция затяга контрола за пристигащите от Испания

   
Франция затяга контрола за пристигащите от Испания

От днес всички неваксинирани пътници, които влизат във Франция от Испания, трябва да представят отрицателен антигенен или PCR тест, направен не по-късно от 24 часа преди пристигането им. Досега тестът можеше да бъде направен от 48 до 72 часа преди пътуването, но поради влошената епидемиологична обстановка в Испания, периодът е намален.

Новото изискване важи както за чужденци, така и за французите, които са на почивка в Испания. Към списъка са добавени и Великобритания, Португалия, Кипър, Гърция и Холандия, както съобщи френският премиер Жан Кастекс. Това усложнява не само пътуването до Франция без ваксинация, но и връщането на французите, които вече са на почивка в тези държави. Намалява се обаче периодът, който се признава за валиден, след втората доза на ваксината от 14 на 7 дни за "Пфайзер", "Модерна" и "Астра Зенека" и 28 дни след еднократната на "Янсен".

Държавният секретар по европейските въпроси Клеман Бон дори препоръча на французите, които все още не са резервирали ваканциите си, да не ходят в Испания и Португалия, заради високата честота на заболеваемост от Делта варианта на Covid-19 . Въвежда се и 10-дневна карантина за неваксинирани пътници, пристигнали с отрицателен тест от страни от червената зона. Френското правителство предупреди, че ще засили сухопътния, въздушния и морския граничен контрол, за да гарантира спазването на тези мерки.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати