Анализи Новини

Туристическият бранш не подкрепя оставането на Стела Балтова за министър

   
Туристическият бранш не подкрепя оставането на Стела Балтова за министър
Тандемът Стела Балтова и Даниела Стоева (вдясно) не се хареса на туризма

В политическите среди вече усилено се говори за оставането на служебното правителство като редовно, което да управлява България след изборите. На този фон туристическият бранш категорично не подкрепя доц. Стела Балтова да продължава да бъде министър на туризма. Същото мнение изразяват и по отношение на зам.-министъра Даниела Стоева.

„Със сигурност няма да подкрепим оставането на дуото

Стела Балтова и Даниела Стоева. Управлението им е пълен провал“, заяви пред TravelNews Димитър Балтов, зам.-председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“. Според него няма никакъв диалог с министерството и на срещите с тях нищо не се случва. „Заради двете не могат да бъдат върнати изцяло парите на клиентите от туроператорите, което е пълно безобразие“, подчерта той. Балтов визира последната програма за помощта на туроператорите, които Балтова и Стоева отказаха да променят според исканията на туроператорите. „Стоева трябваше да обясни ситуацията на министъра и да подкрепи бранша, защото идва от него. Но тя не направи нищо за бизнеса“, допълни той. По думите му дори Даниела Стоева като зам.-министър на туризма е в конфликт на интереси, защото има туроператорска фирма и не е излязла от нея в законовите срокове.

Зам.-председателят на Националния борд по туризъм Мартин Захариев обяви, че не подкрепя оставането на Стела Балтова на поста. Но въпросът не е обсъждан още от ръководството на борда. „Трябва ни друг и модерен човек. Уважавам я като преподавател и почтеност, но не става за министър на туризма. За сравнение изцяло подкрепям сегашния икономически екип на служебното правителство“, подчерта той.

Проф. Георги Рачев, председател на Алианса на туристическата индустрия в България и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) е на същото мнение. Той също обясни, че не са обсъждали въпроса в двете организации. „Моето лично мнение е, че

този екип на министерството не свърши нищо.

Той опорочи програмата за туроператорите и въведе дискриминационна почивка за учениците“, каза Рачев. Освен това екскурзоводите все още не са получили пари. „Нямаме никакъв общ език с този екип на Министерството на туризма. Тези хора не могат да управляват българския туризъм“, посочи той.

Ина Тонина от Асоциацията на екскурзоводите в България каза, че нищо не е направено за бранша при трима министри. „Стела Балтова също забави програмата за подпомагането на екскурзоводите, които не работят от година и половина. Тя не допринесе нищо за туризма и не внесе нищо креативно“, смята един от най-известните български екскурзоводи. Според Тонина трябва да дойде изцяло нов човек, който да е добър по маркетинг и реклама.

Венелин Ташев от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и от „Клуба на хотелиера в Несебър“ коментира, че трябва нов човек, който да застане начело на министерството и реално да разбира от туризъм.

„Тези хора не знаят за какво става въпрос

и не чуват бранша“, подчерта той. Освен това не са сменили никой от директорите на дирекции във ведомството от старата власт, които реално продължават да си правят каквото си искат. „Трябва да се смени цялото ръководство и екип на министерството, както и директорът на концесиите, смята Ташев. Директор на дирекция "Управление на морските плажове" е Екатерина Дацова, срещу която Offnеws обяви, че има разследвания от различни институции.

Единствено изпълнителният директор на Българския туристически съюз доц. Румен Драганов се изказа в подкрепа на Стела Балтова. Според него трябва да остане на поста, защото каквото са поискали от нея го е свършила. Най-вече визира, че е уреждала срещи с други министри и ведомства. „Работи самоотвержено и с жар“, подчерта той.

Като цяло туристическият бранш е сигурен, че който и да бъде министър на туризма ще трупа негативи в следващите месеци със задаващата се нова вълна на коронавируса.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати