Събития

Паметникът на Бузлуджа вече е национална културна ценност

   
Паметникът на Бузлуджа вече е национална културна ценност

Дом-паметникът на връх Бузлуджа ще придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение. Решението е било взето днес на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, свикан по заповед на министъра на културата Велислав Минеков, съобщи БНР.

В заседанието от страна на община Казанлък участие са взели главният архитект Георги Стоев и директорът на историческия музей "Искра" д-р Момчил Маринов. От съобщение на пресцентъра на община Казанлък става известно, че "така ще бъде осигурена стабилна териториално-устройствена и юридическа защита на обекта, както и ще бъде ангажирана държавата да положи повече грижи за опазването му".

Трийсет години по-късно

Кацнал на върха на планински връх в централна България, гигантски бетонен паметник, подобен на НЛО, построен, за да прослави комунистическото управление на страната, е оставен да се руши, след като тоталитарният режим пада през 1989 г. Различните правителства така и не приеха решение дали Бузлуджа - построен през 1981 г. като паметник на БКП, да бъде защитен като културно наследство.

Около 30 години по-късно, през 2020 г., екип от реставратори от пет европейски университета работи срещу времето, за да защити една от най-големите модернистични мозайки в Европа, докато България решава съдбата на спорния паметник. Зад плана стои българският архитект Дора Иванова, чиято фондация спечели безвъзмездни средства от американската фондация "Гети" за изготвяне на план за опазване на изоставения паметник и неговите извити сложни мозаечни панели. През 2018 г. монументът бе включен в списъка на седемте най-застрашени обекта на наследство в Европа от организацията за културно наследство Europa Nostra.

Паметникът е държавна собственост и се управлява от Областна администрация - Стара Загора. Всяка година той привлича няколко хиляди посетители, а ново проучване, цитирано от "Проект Бузлуджа", показва, че 94% от чуждестранните посетители биха искали да платят входна такса, ако бъде опазен.

През 2011 г. правителството на Бойко Борисов предложи на БСП, като идеен наследник на построилата паметника БКП, да го стопанисва. През 2017 г. лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията е готова да го направи. "Ако ни бъде предоставена собствеността, първата ни стъпка ще бъде да покрием покрива и да затворим, и да обезопасим паметника, да спрем разрухата", казва тогава Нинова, но до ремонт така и не се стигна.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати