Събития

Корпоративните пътувания вървят към възстановяване

   
Корпоративните пътувания вървят към възстановяване

Корпоративните пътувания започват да се възстановяват, тъй като ограниченията, свързани с коронавируса, се облекчават в много части на света и сигнализират за първите признаци на възстановяване за индустрия, унищожена от пандемията. Хотелите, авиокомпаниите и туристическите компании отчитат ръст на корпоративните резервации през последните седмици, тъй като явно ръководителите се връщат на път след месеците на виртуални срещи и видеоконференции, пише FT.

Възстановяването е неравномерно и се води от вътрешните пазари, където пътуването е най-лесно, но въпреки това индустрията приветства признаците на възстановяване на търсенето. „Там, където правителствените ограничения са премахнати, виждаме, че търсенето се връща много силно“, казва Пол Абът, главен изпълнителен директор на American Express Global Business Travel, AmEx GBT.

Резервациите от компании за финансови и професионални услуги са най-силни. Възходът се ръководи от малки и средни компании, които „могат просто да вземат решения по-бързо“ и са изправени пред по-малко бюрократични препятствия при резервиране на пътувания.

Тъй като ваксинациите срещу коронавирус напредват, възстановяването е най-бързо в САЩ. Международните пътувания в Европа са все още под натиск заради някои ограничения, но пак нарастват с 2 процентни пункта седмично. Нарастват и резервациите за вътрешни полети и хотели. Във Франция например резервациите за хотели са на 80 процента от нивата през 2019 г. Хотелските и въздушни резервации в Испания и скандинавските страни са около 50% от нивата през 2019 г., според данните на AmEx GBT.

В САЩ индустрията набира скорост с Лас Вегас - домакин на World of Concrete, първата голяма конвенция от началото на пандемията, провела се в началото на юни. Големите американски авиокомпании отчитат ръст на резервациите от корпоративни клиенти.

Хотелските групи, включително Hyatt, Accor, Marriott International и InterContinental, отбелязват една и съща тенденция. Marriott казва, че корпоративното търсене в САЩ е 50% от нивата през 2019 г., докато в Hyatt груповите корпоративни резервации през първото тримесечие на 2021 г. са се увеличили с 55% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2020 г.

Според Marriott търсенето на корпоративни пътувания в Европа се движи от енергийния сектор, особено в Русия, където общите резервации за петролната и газовата индустрия са близо до нивата от 2019 г.

Въпреки първоначалните признаци за ръст при търсенето на командировки, все още не е ясно колко ще бъдат загубени завинаги заради пандемията, широко разпространеното използване на софтуер като Zoom и натискът върху компании и инвеститори за намаляване на ненужните пътувания.

Хотелски компании предупреждават, че корпоративните пътувания може да не се върнат до нивата си преди Covid, докато авиокомпаниите, включително British Airways, са се фокусирали върху привличането на туристи за свободното време в първа класа, за да компенсират загубата на корпоративни клиенти.

Бил Гейтс, съосновател на Microsoft, предполага, че повече от 50 процента от бизнес пътуванията ще отпаднат за постоянно, но туристическата индустрия е далеч по-оптимистично настроена. „Въпреки че сегментът за отдих ще доведе до възстановяване, ние сме насърчени от тези ранни признаци на връщане на бизнес пътуванията“, казва Сатя Ананд, европейски президент на Marriott.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати