Новини Събития

Агенцията за инвестиции избра организатори на събития за над 1.4 млн. лв. по спорна поръчка

  20.07.2021 15:50  
Агенцията за инвестиции избра организатори на събития за над 1.4 млн. лв. по спорна поръчка
Десислава Трифонова (на горната снимка), Стамен Янев и Розалина Красъл

„Новото“ старо ръководство на Българската агенция за инвестиции (БАИ) в лицето на Стамен Янев официално избра изпълнители по обществената поръчка за „Организиране и провеждане на международни промоционални мероприятия в САЩ, Европа, Азия за „Утвърждаване на България като успешна инвестиционна дестинация” с две обособени позиции: Обособена позиция № 1: „Организиране и провеждане на международни форуми в САЩ, Европа, Азия (6 броя) и Организиране и провеждане на инвестиционни събития (роудшоу) в САЩ, Европа, Азия (4 броя)”; Обособена позиция № 2: „Организиране на участието и представяне на България в световни инвестиционни събития в чужбина (инвестиционни форуми, 10 броя)”. Финансирането е европейско по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособвност 2014-2020”.

В регистъра на обществените поръчки е качен одобреният доклад

за определяне на изпълнителите по двете позиции, установи справка на TravelNews. По позиция 2 „Организиране на участието и представяне на България в световни инвестиционни събития в чужбина (инвестиционни форуми, 10 броя)” е избран туроператорът “Меркурий-97” ЕООД, който в рамките на 8 месеца печели втора обществена поръчка в Българската агенция за инвестиции. Интересен момент е, че компанията подава оферта само за позиция 2 и точно нея печели с най-ниска цена от 689 999 лв. без ДДС. Според сигнал до медиите, „Меркурий – 97“ ЕООД няма достатъчно назначени служители към датата на кандидатстване и не е ясно какви обстоятелства е декларирала в документацията си в това отношение и дали са верни. Останалите играчи са пиар агенцията “АПРА” ООД, туроператорът “Аргус травел интернешънъл” ЕООД и отстраненият участник “Е-турс” ООД.

По позиция 1 играят последните три компании и още две – “Балистик сел” ЕООД и консорциумът ДЗЗД ММА, който печели с най-ниска цена от 693 641.66 лв. без ДДС. В консорциума влизат фирмите „Лидерпроект“ ЕООД и "Био Агро дей" ЕООД, показва справка в регистъра.

От туристическия бранш очакваха, че процедурата ще бъде спряна

от служебния министър на икономиката Кирил Петков и обявена наново заради нарушения и деклариране на неверни обстоятелства. Сигнали са подадени до медиите и прокуратурата. Браншът възнамерява да информира за процедурата Европейската комисия и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ (OLAF).

През февруари 2021 г. туроператорът “Меркурий-97” ЕООД беше единствен кандидат и печеливш по обществената поръчка на Агенцията за инвестиции за „Организиране и провеждане на уебинари, предназначени за нуждите на настоящи и потенциални инвеститори, български малки и средни предприятия и местните и регионални власти“ на Агенцията за инвестиции. Печели с цена от 89 199.99 лв. без ДДС, което е близо до прогнозната стойност от 100 000 лв. без ДДС.

За изпълнителен директор на БАИ се завърна Стамен Янев

след огромен скандал, при който изгони с обиди бившата директорка Десислава Трифонова. И двамата участваха в управлението на правителството на Бойко Борисов 3, като Янев беше зам.-министър на икономиката. Медиите обвързваха икономическото министерство и структурите му с влиянието на Делян Пеевски. Именно по това време Десислава Трифонова подписва договор с „Меркурий-97“. Сега Стамен Янев продължава нейното дело с втора поръчка за същия туроператор. Собственик на „Меркурий – 97“ ЕООД е Розалина Николова-Крайсъл.

От TravelNews изпратихме запитване до служебния министър на икономиката Кирил Петков как си обяснява, че по позиция 2 печели за фирма "Меркурий-97" ЕООД, която вече има друга обществена поръчка в БАИ за последните 8 месеца? Проверена ли е фирмата колко служители има в момента на работа и дали е декларирала верни данни в документацията си?

Стамен Янев и Розалина Николова-Крайсъл не бяха открити за коментар. От TravelNews даваме право да представят позициите си.

“Меркурий-97” ЕООД е един от големите играчи в обществените поръчки

за организиране на събития и за продажбата на самолетни билети за държавната администрация през последните 10 години. На сайта си дори са посочени повечето институции, с които са работили. Сред тях са Народното събрание, Прокуратурата на Република България, Министерството на образованието и науката, Изпълнителната агенция по рибарство, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенцията по заетостта, Столична община и др.

Крайсъл се представя в туристическия бранш

като представител за България на Американската асоциация на туристическите агенции (ASTA). Тя е още в Управителния съвет на Българското конгресно бюро (БКБ). Член е и на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Изпълнителният директор на БКБ Теодора Жилкова наскоро обяви пред TravelNews, че Розалина Крайсъл е с добро име в бранша и не вярва да има нещо нередно в спечелването на обществените поръчки от “Меркурий-97” ЕООД. “Всички процедури се провеждат по ясни правила и са прозрачни. За нас в момента е важно да има събития и да работим, защото пандемията се отрази тежко на сектора”, коментира тя. Жилкова допълни, че следят всяка ситуация, защото е важно за тях да не бъде опетнявано доброто име Българското конгресно бюро.

Екип на TravelNews