Анализи

Кунчев: От август ще има значително повишение на заболелите от Делта щама

   
Кунчев: От август ще има значително повишение на заболелите от Делта щама

До края на юли ситуацията ще остане спокойна, но след това ще се промени, защото случаите на заразени с коронавирус започват да нарастват. От август може да очакваме значително повишение на заболяваемостта от индийския вариант на вируса. 

Това прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по БНТ. По думите му сега е последната спокойна седмица. Перспективата пред Европа не е добра, коментира той и допълни, че очаква още държави да влязат в червената зона. В Кипър най-засегнати сега са децата от 8 до 11 години, заяви доц. Кунчев. 

100 милиона лева са предвидени за страните членки за PCR и бързи тестове с цел улесняване на движението. България кандидатства по този проект. Очакваме да получим 1 600 000 евро. Към момента, този механизъм на разпределение е изцяло в ръцете на ЕК, но ще осигурим тестове веднага след отпускане на средствата, обясни главният здравен инспектор. 

Не съм оптимист за ситуацията у нас - при 16% ваксинирани, и заболелите, и приетите в болници, и смъртността ще са по-високи, отколкото в Европа.  

Той ще предложи на здравния министър здравните работници и работещите в социални заведения да попаднат в групите за задължителна ваксинация. Ако не се ваксинират, губят работата си или излизат в неплатен отпуск, каза още доц. Кунчев. Експертът е съгласен и с идеята да има стимули за ваксинация, но е убеден, че на първо място трябва да бъде самосъзнанието. 

На Балканите вече има държави, които са пожелали да получат дарение от ваксини, вървят и преговори с Бутан, допълни доц. Кунчев относно количествата неупотребявани ваксини, с които разполагаме.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати