Турагенции

Брюксел одобри германската помощ за Condor

   
Брюксел одобри германската помощ за Condor

Германия получи разрешение да подкрепи своята ваканционна авиокомпания Condor с държавна помощ в размер на 525,3 милиона евро. Одобрението се съдържа в няколко решения на Европейската комисия (ЕК) и според информацията се отнася до две мерки, както органът от Брюксел обяви във вторник.

От една страна, разрешени са 204,1 милиона евро за компенсиране на Condor за щети, претърпени в рамките на пандемията, а от друга страна, 321,2 милиона евро ще се предоставят за подкрепа на преструктурирането на авиокомпанията. Според информацията на самата авиокомпания към момента Condor лети до 126 дестинации по целия свят.

С решението от Брюксел бе премахнато последното препятствие за планираното поглъщане от страна на инвеститора Attestor.

„Радваме се, че ЕК предостави необходимите одобрения за държавна помощ, за да може Attestor да стане мажоритарен собственик на Condor, както бе планирано“, заяви говорител на кандидат-купувача пред DPA. По думите му това означава, че са изпълнени всички условия за затваряне на сделката. „Сделката ще бъде официално завършена през следващите няколко дни и ще завърши с прехвърлянето на новия собствен капитал от Attestor към Condor“.

През май управителят на активи Attestor обяви поглъщането на 51 процента от акциите на Condor. Инвеститорът иска да вкара 200 милиона евро свеж собствен капитал и да допринесе с още 250 млн. евро собствен капитал за модернизацията на флота за пътувания на далечни разстояния на Condor. Веднага след като тези пари бъдат преведени, трансакцията ще се счита за завършена.

Attestor възнамерява да запази всички 4050 работни места и също така да поеме останалите акции на Condor в средносрочен план. За момента 49 процента от авиокомпанията ще се държат от SG Luftfahrtgesellschaft от името на федералното правителство и провинция Хесен.

Фондът Attestor е основан през 2012 г. и според негова информация се грижи за активи за около 5,5 милиарда евро. По-голямата част от капитала ще дойде от университетски фондации и семейни активи, управлявани от фонда.

Сега предоставеното одобрение на ЕК е добра новина за ваканционната авиокомпания в няколко отношения. По този начин ЕК потвърждава своето становище, че субсидиите са били оправдани. Това е важно, тъй като в началото на юни съд на ЕС отмени временното одобрение на държавна помощ за авиокомпанията. Те са неадекватно оправдани, се казваше в съдебното решение.

Делото бе заведено от ирландския нискотарифен оператор Ryanair. Ръководството му заведе общо 16 дела срещу държавна помощ за конкуренти в съда в Люксембург. Има и дело срещу спасителния пакет за Lufthansa.

Присъдата на съдията не бе имала никакви преки последици за Condor, тъй като съдът бе спрял действието, докато не бъдат дадени нови мотиви. Но решението предизвика вълнение в Condor.

В новото решение ЕК обосновава помощта с много подробности. Това предполага, че специалистите в Брюксел са твърдо убедени, че помощта за Condor също ще бъде изправена пред проверка в съда. Смята се, че пандемията, като изключително събитие, оправдава изключителни намеси, се казва в съобщението на ЕК.

Държавната германска кредитна банка KfW помогна на Condor да преодолее кризата със заем от 550 млн. евро. По-рано през миналата година договорената продажба на Condor на полската авиокомпания LOT се провали поради пандемията от вируса. В края на ноември 2020 г. Condor окончателно приключи производството по несъстоятелност, причинено от фалита на компанията майка Thomas Cook.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати