Събития

Ница вече е част от ЮНЕСКО

   
Ница вече е част от ЮНЕСКО

Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) включи град Ница в списъка си за световно наследство във вторник. Решението е взето на 44-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, която се провежда във Фуджоу (провинция Фудзян) онлайн, съобщава ТАСС.

Ница е внесена в списъка като „град-курорт на зимната Ривиера“.

Коментирайки новия почетен статут на града, неговият кмет Кристиан Естрози подчерта, че „историята на град Ница е едновременно отворена за света и в същото време свързана с местните събития, това е историята както на Средиземноморието, така и на Алпийските региони, това е европейски град и космополитен град“. „Архитектурата и пейзажите на Ница са уникални, тя се превърна в модел за много градове по света“, добави градоначалникът.

Ница, разположена на брега на Залива на ангелите, е административен център на департамента Приморски Алпи и е един от основните градове и курорти на Френската Ривиера. Селището е основано от древните гърци през IV век пр.н.е., след което бързо се превръща в един от най-големите търговски градове по крайбрежието.

В хода на своята история градът многократно е бил нападан и завладяван. Едва през 1793 г. Ница е присъединена към Франция в рамките на Приморски Алпи. През 1814 г. обаче отново става част от графство Савой и до 1860 г. е провинция на Кралство Сардиния. През 1860 г., по времето на Наполеон III, Ница най-накрая става част от Франция.

Още през  XIX век Ница се превръща в популярен курорт сред европейската аристокрация. В момента населението й надхвърля 300 хиляди души. Това е петият по големина град във Франция, след Париж, Марсилия, Лион и Тулуза.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати