Новини

Китай очаква бум на вътрешния туризъм

  29.07.2021 09:40  
Китай очаква бум на вътрешния туризъм

Скоро започват летните отпуски и вътрешният туризъм отново е във фокуса на вниманието на много китайци, които планират ваканции, почивки и екскурзии. Според онлайн проучване на туроператорската платформа „Тунчън люсин“, 64% от участниците в него заявяват, че планират екскурзии това лято, а 87,3% смятат да пътуват до други провинции. Това означава, че туристическия бранш може да се готви за бум.

Йен Уън от Пекин е служител в интернет фирма. Когато приключи училището на детето му, той планира цялото семейство да прекара един уикенд на море в курорта Бейдайхъ. „Искам да запазя стая в Club Med в Бейдайхъ. Има човек, който се грижи за детето, така с жена ми да сме по-свободни“, казва той. Смятат да пътуват с влак и да прекарат на морето от петък до неделя. Ако резервират хотел две седмици предварително цената за тримата е 11 352 юана за две нощувки. Йен Уън смята, че скъпо, но докато обсъждат с жена си как да постъпят, тази цена е продадена.

Това вероятно е признак, че наистина се наблюдава бум на туризма през това лято. Според „Тунчън люсин“ броят на пътуванията със самолети по вътрешни линии вероятно ще достигне нивото отпреди епидемията, т.е. през юли и август е възможно да има 120 милиона туристически. Броят на пътуващите с влакове пък може да нарасне с 60% в сравнение със същия период на 2020 г. Като цяло потокът от пътници през цялото лято е възможно да се възстанови от 95% до 100% в сравнение с 2019 г.

Много хора смятат да пътуват, затова цените на билетите се покачват. Тези за влаковете са като цяло по-устойчиви, но очакванията са самолетните да нараснат значително, надвишавайки цените от същия период на 2019 г. Данни за цените за самолетни билети от „Тунчън Люсин“ показват, че от края на юли и през август на 2021 г. те надвишават средното ниво за 2019 г. Информация от друга онлайн платформата за туристически услуги „Сиечън“ сочи, че за периода 1 юли – 31 август, средната цена на самолетните билети за вътрешни линии е достигнала 1150 юана, което е увеличение съответно с 93,6% и 25% в сравнение със същия период на 2020 г. и 2019 г.

С настъпването на отпускарските месеци туристически агенции рекламират по-активно екскурзии на родители и деца. Онлайн платформите „Сиечън“ и „Тунчън люсин“ също предлагат подобни оферти, като например посещения на исторически забележителности, на зоологически градини и други места, които са харесвани от млади и възрастни.

Едно от предложенията в платформата „Сиечън“ е хотел в град Гуейлин, провинция Гуанси. В него има палатки, каравани и вили. Ако отивате на екскурзия с деца, лагерът и караваните не са лоша опция. В 10 часа сутрин всеки ден има например хранене на птици.

Младежи от 13 години до 27 години след изпитите в края на годината мечтаят за почивка. В същото време обаче около 60% от тях показват немалък интерес към туристически забележителности, свързани с Китайската комунистическа партия и революцията. Според Шън Дзяни от „Сиечън“ тази възрастова група са основните двигатели на туризма в момента като се стремят към по-качествени продукти и услуги.

Заради промените в потребителските нужди, туристически компании променят и своите маркетингови стратегии. Например, под влияние на пандемията от COVID-19 круизите в чужбина, които преди бяха много популярни, в момента отстъпват на тези по река Яндзъ. Статистиката показват, че над 80% от избралите круизни пътувания по Яндзъ са хора под 40 години, а над половината – под 31 години. Този туристически продукт, преди бе популярен сред по-възрастни хора, но сега стана нова опция на младите.