Новини Турагенции

Изходящият туризъм приключва с влизането на Турция и Гърция в червената зона

   
Изходящият туризъм приключва с влизането на Турция и Гърция в червената зона

Туроператорите са уплашени, че с покачването на случаите в Гърция и Турция и попадането им в червената зона, ще приключи изходящият туризъм. Българите няма да могат да пътуват до двете дестинации, които се явяват основен бизнес за компаниите. В момента в червената зона са още няколко големи туристически дестинации като Испания, Португалия и Тунис. При пристигането от тях се изисква задължителен PCR тест за ваксинираните със сертификат, а останалите се подлагат на задължителна карантина от 10 дни и два PCR теста.

Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обедиение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) са изпратили писмо до министъра на туризма доц. Стела Балтова и до министъра на здравеопазването доц. Стойчо Кацаров, съобщиха за TravelNews от организацията. В него настояват ваксинираните българи със сертификат, които идват от страни в червена зона, да влизат у нас без PCR тест. Преболедувалите и неваксинираните да бъдат освобождавани от карантина след като си направят PCR при пристигането.

„С влизането на Гърция и Турция в червената зона приключва изходящият туризъм и бизнесът отново ще страда“, заяви за TravelNews Павлина Илиева, председател на ОБТ. Тя допълни, че не е въпросът само в нови конпенсации за туроператорите, а просто искат да работят нормално и в предвидима среда. Освен това държавата да започне да поема PCR или антигенните тестове, както се случва в много европейски страни. Според Илиева изискването за правене на PCR от ваксинираните българи при завръщането им в България има обратен ефект върху кампанията за ваксинация. Това отказва хората от поставянето на ваксини и така те не виждат смисъл от тях, подчерта тя.

Туроператорите са възмутени още от говоренето от страна на държавата и плашенето с новата четвърта вълна. „Подобни прогнози убиват бизнеса и плашат хората от пътувания“, коментира Павлина Илиева. В момента записванията вървят от днес за утре. Докато за месец септември, когато се очаква новата вълна, почти няма резервации.

От днес българските граждани, пристигащи от държави от "червената зона" на коронавирусната пандемия, вече ще могат да влизат в България без карантина въз основа не само на сертификат за ваксинация, но и на сертификат, че са преболедували COVID-19, но трябва да си правят PCR тестове. Това е регламентирано с промяна в заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров за режима на влизане в страната ни съобразно разпространението на COVID-19 в държавата, от която идват пътуващите. Промяната влиза в сила от днес.

В случай, че влизащите на българска територия разполагат с документ за преболедуване, те ще трябва да представят и отрицателен резултат от PCR-тест, направен до 72 часа преди отпътуването. Ако пристигащите от чужбина български граждани не представят нито един от изискваните документи, те ще бъдат допускани в страната, но подлежат на 10-дневна карантина. По време на карантинния срок те могат да пребивават в дома си или на друго място за настаняване, което трябва да посочат като адрес.

Чужденците, които не представят сертификат за ваксинация или преболедуване от COVID-19, ще могат да влизат у нас с отрицателен резултат от PCR-тест, но също ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина.

Припомняме, извънредната епидемична обстановка у нас беше удължена до 31 август.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати