Турагенции

Туризмът: Необходими са предвидими мерки при затворените бизнеси

   
Туризмът: Необходими са предвидими мерки при затворените бизнеси

За предвидимост и ясни правила за обезщетения на бизнеси при евентуални нови ковид мерки за затваряне или ограничаване на работата настояха представителите на най-голямото обединение в туристическия сектор Алианс на туристическата индустрия в България (АТИБ) по време на среща със служебния министър на туризма Стела Балтова.

Балтова обеща на участващите в разговорите от сектора да организира съвместна среща с представители на 5-те ресорни министерства и на техните подчинени ведомства, които имат отношение по определяне на здравните мерки за влизане в страната и на нейната територия, както и за обезщетения на компаниите при нов лок даун. В най-скоро време ще бъдат проведени съвместни разговори между представители на АТИБ, Министерство на туризма, Министерството на здравеопазването, Министерство на икономиката, Министерство на финансите, Министерство на външните работи Министерство на труда и социалната политика.

Необходими са предвидимост на здравните мерки и яснота върху прилагане на икономическите мерки за обезщетяване на всички засегнати от туристическата индустрия, подчерта зам. – председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров. Той бе категоричен, че е необходимо да е ясно по какви схеми и с какви суми ще бъдат възмездяване всички бизнеси, както и техните служители. Нужно е да се предвиди и да е ясно при какви спадове на оборотите каква ще е финансовата подкрепа, още повече че след близо 2 години ковид има някаква яснота за това какви са мерките и какви компенсациите, както у нас, така и чужбина, подчерта Димитров.

Необходимо е здравното ведомство да даде предварителна информация при каква заболеваемост ще бъдат налагани мерки и какви ще бъдат те, какви ще са правилата за влизане в страната и за работа на бизнеса. От икономическото ведомство трябва да имат план какви компенсации ще бъдат давани на затворените изцяло бизнеси и техните служители, както и при какви условия ще се случва това, а финансовото министерство да осигури необходимите за целта средства, подчерта Димитров. Министерство на труда и социалната политика трябва да знае и да уведоми бизнеса какви мерки ще предприеме за запазване на работните места, а туристическото да осигури карантинни хотели и правила за действие не само за посрещане на чужди туристи, но и за реакция при заразени или с положителни проби такива.

Димитров бе категоричен и че е задължително при ново затваряне да бъдат предвидени и обезщетения за хотелиерите, които единствени досега не са получили помощ за това, че бизнесите им, макар и да не бяха изцяло затворени, не можеха реално да посрещат гости заради затворените заведения в тях и другите наложени ограничения.

Необходима е и предвидимост относно здравните заповеди за влизане в страната, категорично бе и председателят на Обединение “Бъдеще за туризма” (ОБТ) Павлина Илиева. Тя за пореден път подчерта, че постоянното издаване на нови здравни заповеди за преминаване на граничните пунктове води до хаос, липса на предвидимост и създава излишен смут в потенциалните клиенти на туроператорите. От АТИБ поискаха да отпадне и изскването за предоставяне на негативен тест при прибиране от страна, включена в червена зона на ваксинирани българи и такива, които предоставят документ за преболедуван COVID-19. Според представителите на Алианса трябва да бъде премахнато и изискването българските граждани и постоянно пребиваващите да представят два PCR теста при влизане в страната от държави в червените зони, за да не се лишават те от правото им на здравна помощ, което трябва да получат у нас.

Министър Балтова увери представителите на АТИБ, че в най-скоро време ще бъде проведена среща с всички институции, чиято работа касае туристическия сектор, за да има яснота и предвидимост за бизнеса, които в трудния кризисен момент са от изключително значение за оцеляване на туристическия сектор.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати