Турагенции

Туроператорите са бесни от препоръките да не се пътува до Гърция и Турция

   
Туроператорите са бесни от препоръките да не се пътува до Гърция и Турция

Министерството на здравеопазването препоръча днес пътуванията до Кипър, Гърция и Турция да бъдат преустановени. Според ведомството трите държави са показали високи нива на заболяемост на 100 хил. души население, което ги прави опасни за пътуване. Дестинациите са сред любимите на българите за лятна почивка и подобно ограничение би било пагубно за туроператорите, които са бесни на здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

 

Пред TravelNews Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма” (ОБТ) сподели, че за нея действията на МЗ са абсолютно недопустими. “Това е поредният удар, който Министерството на здравеопазването нанася на туристическия сектор. Браншът така или иначе се опитва да жонглира с всички нововъведени правила за сертификати, PCR тестове и COVID-19 зони. Считам, че изказването, което правят, е напълно некоректно, защото не е основано на европейската система за определяне на COVID зоната”, каза Илиева. 

 

Според ЕС зоните се определят на база брой заразени в период от 14 дни на 100 хил. души население, брой позитивни тестове и брой общи тестове. Спрямо твърдението на МЗ изглежда, че са пренебрегнати две от точките, тъй като в световен мащаб Гърция, Турция и Кипър не са в тъмночервената зона и пътуването до там би трябвало да е безпрепятсвено с негативен PCR тест. “За нас препоръката българите да се въздържат от пътуване до Гърция, Турция и Кипър е удар за бизнеса. Тя няма да доведе до абсолютно нищо, освен до страх и паника в хората, които искат да почиват в чужбина", коментира Илиева.

 

Гърция, Турция и Кипър от години са сред фаворитите на българите за летния сезон. Въпреки смутните времена те отново избраха да посетят тези държави. Според Павлина Илиева това се дължи на отличното обслужване в южните ни съседки и въпреки допълнителните усложнения, които COVID предполага. 

Илиева изразява опасенията си, че отношението на Министерството на здравеопазването към туристиеския бранш е престъпно. “Няма нужда излишно да се внася страх и паника преди държавите да са попаднали във въпросните цветови COVID червени или тъмночервени зони. Това е регламентирано от Европейския съюз и редно министерството да се съобрази”, допълни още Илиева.

 

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати