Събития

Директорът на парк Рила разпореди проверка по информацията за къпещи се в Окото туристи

   
Директорът на парк Рила разпореди проверка по информацията за къпещи се в Окото туристи

Директорът на Дирекция "Национален парк Рила" /ДНП "Рила"/ Красимир Андонов е разпоредил проверка по информация за къпещи се в рилското езеро "Окото" туристи, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. В дирекцията няма официално постъпил сигнал или обаждане на зелен телефон /0884111400/, уточняват още от ведомството.

При събиране на достатъчно данни за извършено нарушение и установяване на самоличността на лицата, същите ще бъдат санкционирани, се посочва в съобщението.

В последните три години тези случаи са рядкост. Наложените санкции възлизат на стойност 5100 лв. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически се налага с глоба от 500 до 5000 лв.

Служителите от "Паркова охрана и контрол" в активния туристически сезон следят за нерегламентирано навлизане на МПС в защитена територия и в циркуса на Седемте рилски езера.

Дирекция "Национален парк Рила" апелира към всички посетители за спазване на правилата за поведение в защитената територия и разчита на тяхната отговорност и активна подкрепа за опазване на природното богатство.

Уведомяването на парковите рейнджъри дава възможност за бърза реакция от наша страна и предотвратяване на нарушения, се посочва в съобщението.

Данните от извършения ежегоден мониторинг за състоянието на езерата, показват, че водата в тях е чиста и е в рамките на всички допустими норми. Същите отговарят на изискванията за високопланински ледникови езера, съгласно Наредбата за характеризиране на повърхностните води.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати