Събития

До 10 дни влизаме в оранжевата зона

   
До 10 дни влизаме в оранжевата зона

По мнението на много експерти страната ни се намира на прага на трета поред голяма епидемична вълна, предупреди здравния министър д-р Стойчо Кацаров, предаде БГНЕС.

Здравният министър участва на срещата на служебния кабинет с президента Румен Радев, на която бяха обсъдени епидемичната обстановка и необходимите здравни, социални и икономически мерки, които трябва да предприемат българските институции.
„Все още се намираме в зелената зона. Броят на активните случаи е няколко пъти по-малък от този в съседните страни, но тенденцията очертава, че в рамките на следващите 7 до 10 дни вероятно страната ни, според критериите в ЕС и възприети от нас, ще навлезе в оранжевата зона. Това е второто ниво на опасност, свързано с брой на новите случаи на 100 на 100 хил. на база 14-дневна заболеваемост“, обясни здравният министър.
Той припомни, че страната ни е заложила и допълнителен критерий – броят на заетите болнични легла с COVID-пациенти да е над 2500. Който и от двата да бъде достигнат първи, променяме цвета на зоната, а от там и мерките.
„Имаме план за всички възможни нива и степени на разпространение на вируса, и за най-тежката ситуация. Планирани са всички необходими мерки по отношение на здравната система. Планът разглежда подробно всички аспекти на реакциите от здравната система“, увери Кацаров.
28-те областни щаба също са провели заседания, правейки разчети за готовността на лечебните заведения. Лекарства също има, увери здравният министър, но подчерта, че са необходими допълнителни стъпки за осигуряване на резерви, които МЗ е предприело.
„Мога да кажа, че страната ни, в голямата си част, е готова да посрещне следващата вълна от COVID-19”, категоричен бе той. Кацаров предупреди, че основният риск е свързан с все още ниското ниво на ваксинация в страната. Все пак той отчете като положителен факт нивото на ваксинация при лекарите, което вече достига 70%, както и засилването на имунизацията при възрастните хора.
Здравният министър също призова за спешна актуализация на бюджета от Народното събрание, тъй като всички резерви вече са почти изчерпани.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати