Новини Събития

Нов кораб ще превозва туристи до остров Света Анастасия

   
Нов кораб ще превозва туристи до остров Света Анастасия

През втората половина на август в Бургаския залив се очаква да пристигне чисто нов кораб, който ще извършва туристически пътувания до остров Света Анастасия. От 2014 година круизите от Бургас до там и обратно се изпълняват само с двупалубният катамаран "Анастасия", кръстен на първия атракционен едноименен остров у нас. До няколко дни обаче новият плавателен съд, който се строи край Варна трябва да е тук и да започне своите морски пътешествия. Съвсем скоро ще научите и неговото име. Това каза за БТА Радовеста Стюърт, директор на общинското предприятие "Туризъм" в Община Бургас.

Новият кораб ще извършва най-вече пътувания от Бургас до Света Анастасия, а катамаранът "Анастасия" ще пътува вероятно в триъгълния морски маршрут Бургас - остров Света Анастасия - рибарското селище "Ченгене скеле".

Новият плавателен съд е тип катамаран и се строи в производствената база на фирма за малотонажно корабостроене в село Езерово край Варна. Новият кораб на Община Бургас се изгражда по мащабния проект "Силата на водата". Неговата цел е повишаване на конкурентноспособността и утвърждаване на Бургас като предпочитана туристическа дестинация. Радовеста Стюърт каза, че островът е един от символите на Бургас и една от най-предпочитаните дестинации за български и чужди туристи.

Света Анастасия е единственият остров в България, превърнат в туристическа атракция. На него има ресторант с морска кухня, лекарна, предлагаща специфични за региона природни продукти, реставрирана църква от XIV век, къща за гости, мултимедиен музей, открита сцена. Островът е отворен за посещения целогодишно, като извън летния сезон те стават след предварителна заявка. От месец май до сега Света Анастасия е посетен от близо 25 000 туристи, като повечето са българите. Тази година острова посреща също поляци, германци, рускоговорящи. В сравнение с миналата година, сега има ръст на посещаемост, организираните групи също са повече в сравнение с лято 2020. Ръстът не може да бъде много по-голям спрямо предходни сезони, защото Света Анастасия е обект, който може да приема ограничен брой туристи, посочи Стюърт. По думите й, туроператорите също много активно рекламират острова и предлагат на туристите комбинирани пакетни цени.

По време на посещението си на Света Анастасия туристите могат да разгледат интерактивния музей, да запалят свещичка в стария храм и да опитат някое от рибните изкушения в ресторанта "100 години назад". На острова има и хотелска част, в която могат да се резервират нощувки. Корабът "Анастасия" извършва по три курса на ден от Пристанище Бургас до острова - от 10:00, 13:30 и от 17:00 часа. Стандартният двупосочен билет е 14 лева. За деца от 3 до 7 години билетът е 3 лева. Безплатен е билетът за хората с увреждания и деца до 3-годишна възраст. След края на активния сезон цената на билетите ще е по-ниска, като стандартният билет например ще е с 2 лева по-евтин.

На 15 август обаче ще бъдат пуснати допълнителни курсове. На тази дата островът чества своя празник. Пътуванията ще са пет на брой. Община Бургас е подготвила богата програма за празника на остров Света Анастасия, която ще започне рано сутринта и ще продължи през целия ден до последното отплаване към Бургас на кораба "Анастасия". Заради обичайния наплив на туристи на тази дата, съветвам всички жители и гости на Бургас, които желаят да посетят острова с общинския кораб, да направят резервации поне три дни по-рано, каза Стюърт.

На острова ще има празничен базар. Фирмите участници ще са шестнайсет от цялата страна. Те ще изложат ръчно изработени изделия, някои от тях специално направени за празника на острова. Базарът ще предложи шевици, сапуни, бижута, сувенири и др. Ще има също щанд за домашен мед с различни аромати, био храни, диетични кексчета без глутен, направени с лимец, банички със зърнени култури. От 20.00 часа е предвидено изпълнение на хора на Държавната опера в Бургас. По традиция ще се проведе и голямото островно хоро, заедно с танцьорите от фолклорен ансамбъл "Странджа".

На 15 август ще бъде отворен и достъпът до Фара. Всяка година той е предпочитано приключение и атракция, особено за децата, каза още Стюърт. През 1889 година на Света Анастасия е изграден фар от френска компания. Първоначално той е бил монтиран на железен стълб, издигащ се на 40 метра над морското равнище. При хубаво време светлината му се е виждала на 10 мили. През 1912 година в северната част на острова са положени основите на новия фар. За първи път той е запален на 13 юни 1914 година и вече повече от 100 години продължава да обслужва корабоплаването в района. От 2001 година островът е със статут на културно-историческа забележителност. Света Анастасия е единственият обитаем остров в наши води. Всяко лято там се провеждат театрални представления, концерти, празник на билките, развлечения за деца, има и частни събития - сватби, кръщенета.

От Община Бургас информираха, че продължава работата по разширяването на пристана на острова. Специализиран плаващ кран работи периферно в акваторията на залива и не пречи на посещенията. Проектът има за цел подобряване на условията и безопасността при акостиране на острова. Старата кейова стена се удължава с 10 метра, а едновременно с това ще се изгради още една, дълга 40 метра. Така ще се получи пристан, затворен от две страни, а не защитен само от едната. С изграждането на новия пристан ще бъде удължен периодът за посещение на острова. Той ще осигури по-безопасно акостиране, а при лошо време ще е убежище за малки плавателни съдове.

Радовеста Стюърт информира, че от 31 юли туристически пътувания от Бургас се извършват и до най-новата атракция в района - етнографският културно-туристически комплекс "Ченгене скеле", който се намира в близост до едноименното рибарско селище. Интересът към селището е сериозен. До там по море пътува корабчето "Мави", което обслужва до 25 пасажери на цена 17 лева на човек. "Мави" предлага и семеен билет - за двама възрастни и две деца, цената е 43 лева в двете посоки. На "Ченгене скеле" има изграден културно-туристически комплекс, който представя бита и традициите на рибарите от Бургаския край. Има изграден музей и нова защитена стоянка за лодки. Културно-туристическият комплекс "Ченгене скеле" приема посетители всеки ден от 9:00 до 21:00 часа. В комплекса има няколко интересни експозиции, представящи рибарството като занаят. Аниматори разказват интересни рибарски истории, показват как се плетат рибарски мрежи и др. Експлоатацията на културно-туристическия комплекс е изцяло свързана c популяризиране на нематериалното културно наследство на местната рибарска общност. Така се създават условия за съхранение на сектор "Рибарство" и за развитие и запазване на традициите в рибарския занаят.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати