Новини Събития

И Германия въвежда ограничения за неваксинираните

   
И Германия въвежда ограничения за неваксинираните

Германското правителство взе решение безплатните тестове за коронавирус да отпаднат от 11 октомври. Мярката е е замислена като стимул хората да се ваксинират, обясни канцлерката Ангела Меркел след консултации с министър-председателите на германските провинции. Тя се надява, че „процентът на ваксинираните може отново значително да се повиши“. В момента изцяло имунизирани са около 46 милиона граждани, това са близо 55% от хората в Германия. Целта, по думите на Меркел, е да се постигне ниво между 70% и 80%.

За неваксинираните ще има ограничения

От 23 август влиза в сила правилото, според което, достъп до многобройни масови прояви в обществения живот ще имат само изцяло ваксинираните, прекаралите COVID-19 или хората с отрицателен тест за коронавирус. За посещение на болници, старчески домове, масови мероприятия, зали за фитнес, хотели и ресторанти, фризьорски салони и други ще се изисква от неваксинираните отрицателен антигенен тест, който е правен през последните 24 часа или ПСР-тест, правен през последните 48 часа. Задължението за тестване не се отнася за изцяло ваксинираните или преболедувалите COVID-19.

Безплатни тестове само за отделни групи хора

От 11 октомври нататък обаче тестовете за коронавирус, които досега се плащаха от държавата, вече ще се плащат от самите граждани. Безплатни тестове ще има само за онези, които по обективни причини не могат да бъдат ваксинирани или за които няма препоръка за ваксиниране - това са най-вече деца и младежи под 18-годишна възраст и бременни жени. Държавата спира да финансира масовите безплатни тестове за коронавирус, защото междувременно всеки гражданин има възможност да се имунизира. Безплатните досега тестове струваха по над 3 милиарда евро на седмица.

Остават ли маските?

Задължението за носене на маски остава. В обществения транспорт и при пазаруване и занапред ще трябва да се носят хирургически маски или маски FFP2. На всеки четири седмици това правило ще се обсъжда отново.

Частни празненства и масови мероприятия

За масовите мероприятия остават в сила валидни ограничения в броя на участниците. Във футболните стадиони и на спортни прояви с над 5000 зрители половината от броя на наличните места ще трябва да остават празни. Максималният брой на участниците се ограничава до 25 000 души.

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати