Новини Събития

Стела Балтова: Ще бъдат осигурени безплатни антигенни тестове за всички пътуващи

   
Стела Балтова: Ще бъдат осигурени безплатни антигенни тестове за всички пътуващи

Съвсем скоро ще бъдат осигурени безплатни антигенни тестове за всички пътуващи. Това каза министърът на туризма Стела Балтова в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „В цял свят епидемията се опита да преобърне туристическия бизнес. Работещите в сектора са уникални предприемачи, които премериха риска и започнаха да работят. Когато има непремерени ситуации и в публичното пространство и се изразяват мнения, които не са съвсем добре аргументирани, както се случи тази седмица да се каже, че София ще влиза в някаква друга ситуация, се стига до напрежение. Ние не трябва да допускаме такива ситуации. Дори и при Оперативния план, който е разработен от Министерството на здравеопазването, няма ситуации, в които бизнесът се затваря“, посочи Балтова.

По думите ѝ 100% ще останат да работят тези обекти, които имат 100% ваксиниран персонал. „Ако 100% е ваксиниран персоналът и посетителите са 100% ваксинирани, няма да има пречка да работят. В Оперативния план, който беше приет от Министерски съвет, се следят няколко показателя като процента заболели, запълняемост на болничните легла и др. Към момента няма решение за издаване на заповеди във връзка с контрола на сертификатите. Всичко може да бъде договорено. Трябва да бъдем много внимателни, за да запазим здравето на персонала и работещите. Служебният кабинет има изключителен синхрон между всички ресори“, заяви министър Балтова.

„Постигнахме едно споразумение с Министерството на здравеопазването и туроператорите за изходящ туризъм. Щом се върнат от някаква червена зона, хората ще могат да имат право на безплатен антигенен тест тук в България, който ще бъде осигурен от държавата. Вече сме събрали от туроператорите информация за необходимия брой до края на месец октомври. Това е само за организирани пътувания. Съвсем скоро ще бъдат осигурени за всички пътуващи такива безплатни антигенни тестове“, уточни тя.

„Сезонът е сравнително добър спрямо предходната година. Може още да се постигне, разбира се. Общият брой на туристите през месеците май, юли и юли и първите дни на август вече достига близо 2.7 млн., от които 1.7 млн. са български туристи, а останалите са чуждестранни. Първите чуждестранни пазари са Румъния, Полша, Германия, Унгария, Чехия и др. Най-добрите места за избор са освен Черноморието, Велинград, на юг към Сандански и Банско“, каза още тя.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати