Анализи

Министър Балтова: Много скоро пари за мярката 60/40 няма да има

   
Министър Балтова: Много скоро пари за мярката 60/40 няма да има

Много скоро пари за мярката 60/40 няма да има, ако не се актуализира бюджетът. Това каза министърът на туризма Стела Балтова в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Перспективата е да се направи много добър анализ и да се предвиди изграждане на паркоместа в няколко етажни сгради или да се направи цялостна нова политика за управление на плажовете. Най-сигурното ще стане, след като се приключи сезонът и се направи анализ. Има си и определени изисквания за разстояние заради пандемията. Няма да можем да направим плажната ни ивица по-голяма. Не всички места за настаняване успяха да отворят този сезон. Догодина можем да очакваме и още по-голяма натовареност“, посочи Балтова.

По думите ѝ има два карантинни хотела на Северното и на Южното Черноморие, като настаняването там се извършва след указание от РЗИ. „Трябва да се дават точни указания от РЗИ, защото в тези карантинни хотели не приемат всеки, който отиде, а само хора с точно указание на РЗИ. Сметката се заплаща от самия турист. Карантината обикновено е 10 дни. Ако туристът е дошъл организирано, туроператорът също би следвало да поеме някаква отговорност, ако човекът няма пари да заплати престоя там. Над 140 места има в момента в тези карантинни хотели на Северното и Южното Черноморие. България няма да остави никой на произвола на съдбата независимо дали е български, или чуждестранен гражданин, дори да няма пари“, посочи Балтова.

„Успешните сезони в света вече са функция на етапите в процесите на ваксинация. Всеки посетител желае да избере място за своята почивка място, където всички са ваксинирани. Политиката на нашия служебен кабинет и моето разбиране е, че ваксинирането трябва да бъде лично решение. Личното ми убеждение е, че това трябва да бъде и фирмена политика. Разработваме и стимули и бихме желали да стимулираме и финансово хората, които се ваксинират. Ситуацията с финансирането на бизнеса е много сериозна. Трябва да се предприеме спешна подкрепа и да се гласува актуализацията на бюджета. В един момент, много скоро, пари за мярката 60/40 няма да има, ако не се актуализира бюджетът. Ситуацията е наистина спешна. Много е важно“, допълни тя.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати