Новини Събития

Историческият парк ще прави международен фестивал на традиционната храна

   
Историческият парк ще прави международен фестивал на традиционната храна

Първият международен фестивал на традиционната храна ще се проведе в Историческия парк, съобщиха от компанията. В дните между 26 и 29 август каним всички вас на пътешествие в миналото, което ще бъде задвижено от едно от най-любимите ни сетива -  ВКУСА.
В последните дни на месец август в градините на Исторически парк ще си дадем среща с добрата и чиста храна, ще се срещнем с пазители на кулинарните традиции, ще се докоснем до забравени вкусове, ще научим много за културана на храната по нашите земи.
Нашите гости от Национална академия „Кулинарен историк“ и Музей на хляба и традиционните храни ще ни срещнат с кулинарните традиции назад във древността. Ще се омаем от сръчните ръце на майстор Салих Паша от село Бориково, с когото ще бием масло и ще пълним тулум, за да приготвим прословутото тулумено сирене по рецепта от преди половин век. Ще пийнем матан, ще дегустираме синдирмьо и патетник от Родопа планина.
Ще задоволим вкусовите си рецептори с гагаузка черноморска кухня от село Българево - рибена чорба и черноморски миди с ориз. От северозапада и Трънското ждрело ще хапнем врачански кемерки и спържа. Ще се запознаем с ядливите горски гъби, растящи по нашите ширини - ще похапнем  ястия, приготвени с  борова манатарка, пачи крак и смърчкулата.
Наши гости ще бъдат арменски и турски кулинарни виртуози. Търсачите на кулинарни съкровища ще опитат  различни видове шарлан, смилянски фасул  и над 10 вида пчелен мед.
Включете се в дегустацията на различни видове традиционни сирена - два вида зелено сирене от село Черни Вит, община Троян, зряло козе сирене от Ясеново, бито сирене от Западните Родопи, млечен деликатес Кротмач - Хасково, поднесени със специално селектираните за случая вина от Исторически парк.
Най-малките гости ще похапват палачинки от лимец, обилно намазани с натурални сладка, конфитюри, маджун и мнооого мед. За малки и големи е и сладоледеното ни изкушение - турската дондурма.
Малчуганите ще се забавляват в детските работилнички на Няма невъзможни неща - социално предприятие и Арт център.
Ще се запознаем с древни техники за приготвяне на шарлан, вино и сирена. За ценителите на истинската, чиста и добра храна е пазарът ни на натурални храни с продукти от местни земеделски производители.
Наред  с кулинарни изкушения, във фестивалните дни ще съживим миналото чрез демонстрации от реконструктурския екип на школа „Величие“ към Исторически парк, Палячи - Огнено и Светлинно шоу, музикални и танцови изпълнения от местни състави и други изненади.


Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати