Новини Събития

Зам. министърът на туризма Мария Белколева откри културния фестивал Панагия- Въздигане на хляба в Кюстендил

   
Зам. министърът на туризма Мария Белколева откри културния фестивал Панагия- Въздигане на хляба в Кюстендил

Заместник-министърът на туризма Мария Белколева присъства на откриването на традиционния културен фестивал „Панагия“- Въздигане на хляба. Честванията са посветени на църковния празник Успение на Пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август, а ден по-рано се прави замесване на обредните хлябове. И тази година община Кюстендил запазва обичая, като организира празнична програма, която включва водосвет, изложба на обредни хлябове и етнографско представяне на културното наследство.  

Подобни инициативи са пример за съхраняване на българските традиции и представянето им пред младото поколение, както и още един повод за посещения на регионите, каза в обръщението си към гостите заместник-министър Белколева.

Заместник-министърът на туризма посети Архиерейското наместничество в Кюстендил и се поклони пред светините в храм „Св. вмчк Димитър Солунски“.

Тя бе придружена от заместник-кмета на община Кюстендил Светослав Василев. Двамата присъстваха и на традиционното замесване на Богородичен хляб в Кюстендил, част от Културния форум „Панагия – Въздигане на хляба“.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати