Събития

Нов музей на Фелини отваря врати в Римини

   
Нов музей на Фелини отваря врати в Римини

Ако любителите на киното и италианската култура се нуждаят от още една причина, за да посетят магичния морски курорт Римини на адриатическото крайбрежие на Италия, ето една такава.

Отдавна очакваният Музей на Федерико Фелини трябва да отвори врати на 19 август 2021 г.

Този уникален музей, който се строи от дълги години, отдава почит на големия италианския режисьор и сценарист, познат по целия свят с легендарните си филми, сред които "Сладък живот", "Нощите на Кабирия", "Пътят" и др.

Голяма част от вдъхновението на Фелини идва именно от неговите най-ранни спомени в Римини - мястото, където е роден и живял 19 години. Също така и мястото на неговата смърт през 1993 г.

"Вярваме, че Музеят на Фелини ще изиграе подобна роля на Музеят Гугенхайм в Билбао", споделя кметът Андреа Наси, който е в основата този проект да се случи.

"Този музей ще стъпи на силата на изкуството като универсален език, който може да подхранва творчеството и въображението ни, както сега, така и за в бъдеще."

С акцент върху наследството на един от най -влиятелните режисьори на ХХ век, музеят едновременно съчетава различни вътрешни и външни пространства, които са разпръснати из историческия център на града.

 

Предлагайки колекция от рисунки, костюми, оригинални сценарии и писма, видео материали и подробни мултимедийни презентации, трите основни елемента на музея са:

Използвайки най-новите цифрови технологии, замъкът Сисмондо от XV век разполага с впечатляващи мултимедийни експонати, които изглеждат толкова реални, че посетителите ще се чувстват сякаш заобиколени от сцени на филмите на режисьора.

Експонатите, разположени на горните етажи на арт нуво киното Cinema Fulgor, се фокусират върху връзката на режисьора с града. Като дете Фелини гледа първия си филм в това малко интимно кино, докато седял в скута на баща си. Той бил толкова увлечен от това кино, че по-късно работи там като младеж, проектирайки афиши в замяна на безплатни билети за кино. Cinemino (малък киносалон) ще предлага прожекции на филми на Фелини през целия ден.

Фелини не е имал граници на въображението и уредниците на новия музей насърчават същото в посетителите. Голяма открита зона със зелени площи, наречена "Площада на мечтите" в стил Фелини ще свързва замъка и киносалона с любопитни видео инсталации, добавена реалност и програми на открито.

Този културен център е и мястото на възстановения театър "Galli", който след повторно отваряне за обществеността през 2018 г., влезе в списъка на "Най-красивите места за 2019" на списание Time през следващата година.

Като се имат предвид щетите, които COVID-19 нанесе на туризма в Италия и навсякъде, новият музей на Фелини точно сега не е случаен за града и региона.

"Този визионерски музей не само ще служи като точка, в която се съсредоточава безграничният принос на Фелини за всички изкуства и артисти, но и използва изкуството за обществено благо, служейки като опорна точка за растежа на цялата ни общност", казва кметът Наси.

"Музеят не интерпретира киното на Фелини като просто завършена творба, а по-скоро като ключ към убеждението му, че "всичко е въображаемо".

Източник: Форбс



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати