Хотели

Пловдив върви към червената зона

   
Пловдив върви към червената зона

Пловидв е на път да се превърне в поредния регион в червената COVID-19 зона. За последното денонощие положителнтие случаи в пловдивска област са 182. Днес до обяд са били открити още 57 нови болни. Ковид отделенията са пълни, а по наблюдения на лекарите от Инфекциозна клиника Пловдив най-много са заразените, които не са се подложили на ваксинация. Инфекционистите са категорични, че четвъртата вълна е тази на неваксинираните.

 

Човек в трудоспособна възраст, неваксиниран, с придружаващо заболяване и неспазващ ограничителните мерки.Такъв е профилът на заразения от COVID-19 пловдивчанин, показват данните на медицинските специалисти. За последните два дни са починали осем души, като най-младият е на 27 г. с придружаващи заболявания.

 

Според математика проф. Николай Витанов Пловдив е сред градовете, които до дни ще са в червената зона. Той смята вероятността за това за голяма, тъй като най-голям процент от заболелите са между 35 и 60 години. Това е най-активната възрастова група, има най-много контакти и често хората в тази група не са имунизирани.

 

Част от заразените са били на почивка на море или са пътували зад граница, където опасността да прехванат вируса е сериозна. 

 

Тенденция сред възрастните хора (80+) e също да не се ваксинират. Това започва да оказва влияние, тъй като последните дни в Пловдив са били приети по спещност немалко заразени с COVID-19 пенсионери. Те често влизат в болницата с придружаващи заболявания: най-често диабет, артериална хипертония и наднормено тегло. 

 

От началото на месеца се наблюдава и увеличаване на броя на заразените ученици в Пловдив и областта. Те са на възраст от 12 до 18 години и не са ваксинирани. В болшинството си са се заразили на летните лагери по морето. Лекарите предвиждат, че със започването на учебната година болните сред учениците неимоверно ще нарастнат дори повече. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати