Събития

Във Велико Търново ще се проведе изложението за културен туризъм през септември

   
Във Велико Търново ще се проведе изложението за културен туризъм през септември

Велико Търново се подготвя за 17-тото издание на Международното изложение „Културен туризъм“. От 23 до 25 септември Старата столица ще е домакин на най-авторитетната платформа за иновативно представяне на популярни забележителности, нови атракции и услуги за посетителите, на издания за култура и туризъм, на фестивали и празници, които разкриват самобитното очарование на регионите.

Експозиционната част ще бъде разположена в пространствата на комплекса Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в старопрестолния град. Общини, туроператори и хотели ще имат възможност да представят своите нови програми, с които популяризират местния, регионалния и националния туристически продукт.

Акцент в конферентната програма ще бъде дискусия на тема „Насърчаване на инвестициите и иновациите в туризма чрез развитие на партньорства“, организирана съвместно с Министерството на туризма. През новия програмен период публичните инвестиции в секторите туризъм, култура и спорт ще бъдат реализирани в задължителен партньорски формат между администрация, бизнес, граждански сектор и научни структури. Планираните проекти трябва да обхващат териториално повече от една община и да бъдат реализирани с ясна бизнес ориентация към генериране на приходи и ефективно менажиране. Всички тези елементи са нови както за представителите на публичния сектор, така и за бизнеса и гражданските организации. Целта на конференцията е да помогне за по-доброто информиране на всички заинтересовани страни, а също и за идентифициране на най-рисковите моменти в процеса на подготовка, изпълнение и управление на бъдещите инвестиции.

В рамките на Международното изложение Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО  ще организира кръгла маса на тема „Живите наследства – опазване, съхранение и предаване на следващите поколения“. Форумът бележи две значими годишнини – 75 години от създаването на организацията за образование и култура към ООН – ЮНЕСКО и 65 години от членството на България в нея.

Традиционни съпътстващи събития са Национален конкурс „Чети и пътувай“ за публикации и събития, свързани с културния туризъм, както и Национален студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика.

За първи път тази година Международното изложение „Културен туризъм“ ще се състои през есента, паралелно с фестивала на изкуствата и творческите индустрии „Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите“. Всички събития ще протекат при спазване на действащите противоепидемични мерки.

Подробна информация може да бъде получена на телефони 0888 406640, 0887 659829, както и по email: [email protected]



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати