Заведения Новини

Обмислят заведенията да работят до 23 часа

   
Обмислят заведенията да работят до 23 часа

Не става въпрос за нови мерки, а за мерките, които се предвиждат в Плана за борба с инфекцията. Време е вече да се въведат мерки на национално ниво, със забавяне в няколко области. Това заяви съветникът към МЗ Мира Кожухарова в студиото на Нова телевизия. Намираме се в началото на епидемичната вълна. Добре е да се ограничат контактите и това трябва да стане на лично, индивидуално ниво.

На този етап се предвижда ограничение за заведения, клубове, културни мероприятия, спортни зали - с посещаемост до 30%. Ако имахме по-високо ниво на ваксинация би могло този процент да е до 50%, но все още сме далеч от колективен имунитет, коментира Мира Кожухарова.

Разумно е да се намали работното време на заведенията - до 23 часа. Именно тази мярка е обсъждана вчера по време на съвета към Министерство на здравеопазването.

Мерките трябва да съответстват на вида причинител на болестта - при този щам заболеваемостта е широка сред възрастовите групи 20 - 29 и 30 - 39 години. Затова и мерките трябва да бъдат насочени натам, обясни Кожухарова.

Към момента има относително бързо нарастване на случаите, засега няма проблем с болниците, макар и приетите за лечение да са над 2000 за страната. Проблемите вече не са такива, каквито бяха при втората и третата вълна на вируса - "Колегите могат по-адекватно да реагират, както и да направят сметка за откриване на легла. Стои проблемът с персонала, но той е хроничен", констатира Мира Кожухарова.

Тя смята, че идеята за амбулаторно домашно лечение на коронавирус съответства на психическата нагласа на българина, който не обича да ходи в болница.

Вече сме в разгара на четвърта вълна, затова и мерките ще бъдат въвеждани на национално ниво. Това заяви от своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в студиото на БНТ.

От самата първа вълна не се уморявам да повтарям, че определящо е поведението ни, независимо къде се намираме, заяви Кунчев и посочи - има ли отстояние между масите, има ли дезинфекция, носят ли се маски. прочиства ли се въздухът. Кунчев даде пример от Русия, където 1 човек е заразил 1500 души с посещения в дискотеки.

И той смята, че е рано да се каже какво ще се случи до 15 септември и дали учебната година ще може да започне присъствено, а и как ще продължи.

Според Ангел Кунчев в кампанията за ваксинация трябва да се наблегне на присъствие в социалните мрежи, както и таргетирани послания към отделните групи, за да може ваксинацията да върви с по-високи темпове.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати