Анализи Новини

Испания: Там, където почиват богатите чужденци

   
Испания: Там, където почиват богатите чужденци

Инфекциите от коронавирус в Испания растат, но веселият живот по плажовете на Марбея и другите курорти тече с пълна пара. Следи от паника няма. Икономиката цъфти, а чужденците се радват на почти неограничена свобода.

Те са млади и богати, носят скъпи летни ризи или вечерни рокли – и пълнят плажните барове в испанския курорт Марбея. Тук е горещо, както винаги. Чуждестранните туристи живеят в паралелна действителност, в нещо като аквариум между своя хотел и плажния си бар. В истинския живот в Испания хората час по час биват предупреждавани по телевизора, че броят на новите зарази стремително расте, а в паралелния свят на заможните туристи няма и следа от паника.

Според официалните данни в момента в община Марбея се заразяват по 75 души дневно. В цяла Испания вече бушува петата инфекциозна вълна, но младите хора в страната горещо обичат „купона“, а туристите от Франция, Великобритания и Германия също настървено консумират „свободата“ си – не на последно място и поради усещането, че дълго време са били лишени от нещо. Никъде другаде в Европа няма такава концентрация на скъпи автомобили, както в испанската провинция Андалусия.

Руснаци, араби, шведи, норвежци - все богаташи

Доста търпение се изисква, за да се добере човек до яхтеното пристанище Пуерто Банус. Там са закотвени яхтите на доста богаташи от Русия и от арабските страни. По шосетата – задръстване след задръстване. „Никой не знае защо, но фактът е факт: след ужасните събития миналата година, тази година Испания е в невероятен подем,“ твърди юристът Тим Вирт. По изчисления на испанската банка BBVA тази година ръстът на икономиката ще възлезе на 6,5%.

В момента най-вече шведи и норвежци усилено купуват имоти по курортите. Но не само там: през първото полугодие на тази година чужденци изкупиха 1/3 от луксозните имоти на мадридския пазар. През лятото ограниченията, свързани с пандемията, бяха почти символични, в резултат от което безработицата рязко спадна. Да, тя все още възлиза на 15% и е висока спрямо стандартите в ЕС, но страната всеки момент очаква 70 милиарда евро от помощния пакет на ЕС, което значително ще подобри положението.

Испания продължава да бъде туристическа цел № 1 в Европа, включително и заради редица съпътстващи прояви като Театралния фестивал в Мерида или Starlite в Марбея. Парите и икономическият ръст – това са двата най-важни фактора за Испания в момента. Въпреки че всъщност важно е нещо друго: тъкмо в тази страна най-много хора умряха от Ковид-19.

Възхищение от политиката на Меркел

Засега в Испания само два региона изискват имунизационен сертификат от посетителите на ресторанти и барове: Канарските острови и Галисия. Макар че съдът в Галисия вече отмени това ограничение. „Тук сме се хванали на една много опасна игра. Докато в Германия на кормилото са застанали хора, които държат повече на здравето на хората, отколкото на парите“, смята испанският композитор Мануел Виялта.

Виялта се е ваксинирал, но въпреки това живее в известна изолация и доста предпазливо, защото много негови приятели се изпоразболели. Композиторът казва, че все повече се възхищава от Ангела Меркел: „Тя се грижи за здравето, а не толкова за печалбата на концерните“.

Друга частица към пъзела в Испания добавя д-р Анхела Ернандес Пуенте, хирург и синдикален активист от Мадрид, която се опитва да успокои тревогите от новата вълна на коронавируса: „В момента болниците наистина се претоварени, но една от причините е, че през август месец винаги имаме по-малко персонал“.

Адвокатът Вирт от своя страна е сигурен в едно: „Германия отдавна да е наложила локдаун, ако ръстът на новите зарази беше като в Испания“. Вирт, който се занимава с недвижими имоти, наблюдава наоколо си точно обратното: посредниците в неговия бранш на Балеарските острови твърдят, че бизнесът просто цъфти.

Триумфът на консервативната политичка Исабел Аюсо на изборите в автономния регион Мадрид през май превърна локдауните в нещо едва ли не забранено в цяла Испания. Нейното мото гласи: „Икономиката не бива да страда!“. Аюсо смята да въведе задължителния имунизационен сертификат за клиентите на ресторантьорството едва през есента – ако изобщо се стигне дотам.

Грижа за икономиката

И кметицата на Марбея Анхелес Муньос, която също принадлежи към консервативната Народна партия в Испания, не се тревожи особено от броя на новите зарази. За нея сякаш е по-важно, че световно известният кулинарен шеф Дани Гарсия и занапред ще продължи да инвестира в родния си край.

Ресторантският комплекс „Пуенте Романо“ в Марбея вече се държи почти изцяло от Дани Гарсия, който е носител на максималните 3 звезди в ранглистата на шефовете. За Гарсия работят вече 600 души, а през тази година той самият очаква оборот от близо 40 милиона евро – двойно повече в сравнение с 2020 година.

Сега премиерът-социалист Педро Санчес трябва да измисли какво може да противопостави на своите опонентки от Народната партия. И неслучайно се вдигна на летен тур из САЩ, за да спечели нови инвеститори от филмовия и от IT-бранша. След като „Нетфликс“ настани своя хъб в Мадрид, сега испанците се надяват страната им да стане европейски Холивуд.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати