Транспорт

Георги Тодоров предлага вливане на Летище София в Летище Пловдив

   
Георги Тодоров предлага вливане на Летище София в Летище Пловдив

Mинистърът на транспорта Георги Тодоров предлага държавното дружество "Летище София" да се влее в "Летище Пловдив". Политикът заяви намеренията си по време на изслушването си пред парламента по темата с концесията на летище София.

 

"Съгласно Закона за публичните предприятия аз предприех искане до Агенцията за публични предприятия и контрол за разрешение за вливане на "Летище София" ЕАД в "Летище Пловдив" ЕАД. Вливането предполага като последица всички активи да преминат към "Летище Пловдив" в едно с всичките наличности по сметки", обяви Тодоров.

 

"Летище София" към момента е 100% държавна собственост. Средствата по сметките му са около 60 млн. лв. След обявената концсия обаче летището губи своите привилегии на летищен оператор. Предприятието все още има активи в България, но за да се предотврати разпиляването им Тодоров предлага иновативната идея. Министърът на транспорта обясни, че чрез вливането на дружеството в другото, менажиращо летище Пловдив, средствата ще се усвоят по-добре.

 

Друга предпоставка за предложението на Георги Тодоров е липсата на желаещи да концесионират пловдивската аерогара. Преди кризата държавата се отказа да подпише договор с пловдивско обединение, класирано на второ място след отказал се китайски кандидат (представляван тогава от настоящия министър на финансите Асен Василев).

"На годишна база финансовият недостиг на "Летище Пловдив" е около 1.5 млн. лв. на държавния бюджет, а чрез вливането на "Летище София" , което съм предложил, ще се осигурят средства за развитието на "Летище Пловдив" като летищен оператор", обясни още Георги Тодоров. С тази регулация ще се осигурят средства за закупуване на активи за оперативната дейност на пловдивската аерогара.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати