Заведения

Държавата има 34 идеи за подпомагането на бизнеса в новата вълна

   
Държавата има 34 идеи за подпомагането на бизнеса в новата вълна

Министърът на икономиката Кирил Петков заяви: “Засега имаме 34 нови идеи от страна на бизнеса как да преодолее идващата нова вълна.” Той прекъсна срещата си с работодателски организаии, за да даде изявление пред журналисти. Обсъжданията на мерките за бизнеса продължават.

 

Петков е категоричен, че туристическият и ресторантйорският сектор няма да издържат на ударите на икономическата криза. Поредното затваряне на заведенията ще е пагубно за много бизнеси. За него единственото решение е бюджетът да бъде актуализиран максимално бързо. Сред предложените идеи е да се оцени къде е най-висок рискът от разпространение на заразата и затварянето да е според анализа. 

 

“Колкото по-детайлна е картата на заразата, толкова по-малко ще се затваря на общо основание, идеята е да се сегментира на по-малки географски райони”, обясни Петков. Въпросът с ваксинацията също е бил обсъждан. Министерството е категорично, че поставянето на ваксина няма да е задължително. Дадена е идея обаче държавният сектор да се насърчи да се ваксинира, за да даде пример.

 

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов също категорично заяви, че браншът няма да оцелее без помощ от държавата. Ако ограничат още капацитета на заведенията - от 50 на 30%, и се наложи вечерен час до 23 ч, няма как заведенията да поемат разходите си. “Няма и сигурност за персонала, вече изгубихме стотици хиляди служители, търсим хора от чужбина” каза той.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати