Новини Събития

Робот-екскурзовод развежда туристи из гръцка пещера

   
Робот-екскурзовод развежда туристи из гръцка пещера

 

Персефона е първият в света робот-екскурзовод посреща посетителите в пещерата Алистрати в Северна Гърция от средата на юли, съобщава в. „Катимерини“, цитиран от БГНЕС. 

 

Персефона обхваща първите 150 метра от частта на пещерата, която е отворена за обществеността. В останалите 750 метра работата поема екскурзовод човек. Роботът-лингвист  може да представи своята част от обиколката на 33 езика и да взаимодейства на основно ниво с посетители на три езика. Той може да отговори и на 33 въпроса, но само на гръцки. 

 

Древногръцкият. Мит гласи, че именно в близката равнина Плутон - богът на подземния свят, известен още като Хадес - е отвлякъл Персефона със съгласието на баща си Зевс, за да я вземе за жена. От там идва и името на робота.

 

Роботът започва с думите: „Казвам се Персефона, дъщеря съм на богинята Деметра и съпруга на Плутон, бог на подземния свят. Приветствам ви в моето царство под Земята, пещерата Алистрати.”

 

Персефона се оказва хит сред туристите. „Вече имаме 70% увеличение на посетителите в сравнение с миналата година, откакто започнахме да използваме Персефона“, казва Никос Карталис, научен ръководител на обекта Аллистрати. „Хората са ентусиазирани, особено децата, а хората, които са посещавали в миналото, се връщат, за да видят работата на робота. Това е нещо безпрецедентно за тях, да имат способността да взаимодействат с робота, като му задават въпроси и роботът да им отговаря“, каза той.

 

Роботът е построен от Националната фондация за технологии и изследвания и струва 118 000 евро. Той се движи по пешеходна пътека, преминавайки през богат пейзаж от сталактити и сталагмити. Тези разнообразни образувания достигнат височина 15 метра и се виждат по почти 1 километровата пътека в пещерата, достъпна за хора с ограничена подвижност. Създателите на Персефона обмислят начини да увеличат скоростта й на придвижване.

 

 

Според учените пещерата е на 3 милиона години и е била изследвана за първи път през 1974 г. от Гръцкото спелеологическо дружество и екип от австрийски спелеолози.

 

Гръцката пещера предлага интерактивно и уникално прежияване. Има приложение за мобилен телефон, в което посетител, сканиращ QR код, може да види Alistrati Beroni. Това е микроорганизъм, който се среща само в тази пещера.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати