Заведения

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) е готова да стачкува

   
 Българската асоциация на заведенията (БАЗ)  е готова да стачкува

“Асоциацията на заведенията е в стачна готовност. Подготвят големи национални протести от следващата седмица, заради новата заповед на Здравното министерство” заяви пред „Хоризонт“ Ричард Алибегов, председател на асоциацията. 

 

Новата заповед гласи, че над 50% капацитет от заведенията може да има, само ако персоналът и клиентите са ваксинирани, преболедували или с направен до 72 часа PCR тест: 

"Не разбирам защо здравния министър, след като целият сектор в туризма му иска оставката за очевидно несправяне със ситуацията, продължава да стои на министерския пост", допълни Алибегов. Той е против ваксинацията на персонала насила. Това ще остави заведенията и без клиенти, коментира още той. Освен че подготвя протести, Асоциацията ще обжалва новите ограничения. 

 

Заповедта на министъра обхваща не само туристическия сектор, а и присъствени обучения и семинари, културни прояви, като кино и театър, спортни състезания с публика, посещения на зали за спорт  и СПА центрове, детски центрове с организирани занимания за деца, игрални зали и други.

 

Заповедта на здравния министър засяга и служителите на администрациите. Те трябва да работят с до 50% от служителите си присъствено, а останалите ще са от дистанция. В столичния район „Триадица“ организацията е направена още от тази сутрин, каза кметът Димитър Божилов, предадено от БНР: 

 

"Има и проследимост кой служител кога физически си изпълнява задълженията и по този начин всъщност ние контролираме и работата на служителите, които работят дистанционно".

 

Останалите служители са с плаващо начало на работния ден между 7:30 и 10:00 часа, за да се избегне струпване.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати