Анализи

Конфедерацията и Алиансът в туризма се обединиха в исканията за икономически мерки

  21.08.2021 11:02  
Конфедерацията и Алиансът в туризма се обединиха в исканията за икономически мерки
КБТБ се председателства от Ричард Алибегов в момента

Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) изразява своята подкрепа към позицията на Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) за задължителната обвързаност между здравните и икономическите мерки. Това съобщиха от Конфедерацията, която в момента се председателства от Ричард Алибегов. “Ние отдавна настояваме да се създаде ясен пакет от икономически мерки , които да бъдат предприети в подкрепа на бизнеса според различните рестрикции, наложени в следствие развитието на COVID-19. И тук говорим не само за затваряне, но и за всякакъв вид ограничения”, се посочва в позицията.

При въвеждане на рестрикции на стопанската дейност в туристическия бизнес, е редно да се създаде т.нар. светофарна уредба от икономически мерки, която да бъде обвързана с тази, индикиращa ръста на заболяемостта и съответно налаганите ограничителни мерки. За да бъде пределно ясно при какви рестрикции, какви компенсации получават фирмите, служителите и самонаетите лица. И обезщетенията трябва да са достатъчно големи, за да защитят бизнеса от фалит и да са съобразени с европейската практика, както и за необходимостта заповедите на отделните РЗИ-та за затваряне или ограничаване на дейността на дадени бизнеси да се приравнят на националните, като се предвидят и съответните обезщетения.

Вече имаме опит със заобикалянето на националните мерки с въвеждането на регионални рестиракции, за да се прескочат заповедите за общо затваряне и да не се плащат компенсации. Но бихме желали да подчертаем дебело, че това ще доведе до множество фалити в сектора, така че държавата в крайна сметка няма да спести пари, а ще загуби. Ние също сме на мнение, че наложените ограничения следва да са всеобхватни и да ангажират всички сфери на икономиката, свързани със струпване на хора, а не да ограничават само дейностите и предприятията работещи в сферата на туризма, което е крайно неефективно като резултат, казват от Конфедерацията.

По отношение на антикризисната мярка с намалението на ДДС, сме категорични, че тя трябва да бъде запазена като изключително ефективна и помогнала за оцеляването на сериозна част от бранша. В огромен проблем през последните седмици се превърна скочилата до космоса цена на тока. Държавата трябва да стъпи твърдо в тази тема, да направи необходимото за нормализиране на ситуацията и ако установи нередности, да санкционира виновните.

В заключение бихме желали да подчертаем, че според нас към дадения момент допълнително затягане на мерките ще бъде чист популизъм. Но тъй като сме отговорни и разумни хора, знаем, че реална необходимост от нови рестрикции не е невъзможен сценарий. По тази причина и настояваме за превантивни мерки и създаването на точни и ясни програми за компенсации на най-засегнатите бизнеси, завършват от КБТБ.