Анализи Новини

Повече от 4 млн. туристи са посетили Анталия до момента

   
Повече от 4 млн. туристи са посетили Анталия до момента

Повече от 4 милиона туристи са посетили турската провинция Анталия тази година, което е два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщава Hürriyet Daily News. В същото време почти половината от чужденците, пристигнали в популярния курорт, са руснаци, отбелязва вестникът. За сравнение, през 2019 г. броят на чуждестранните туристи, които са почивали в провинцията, възлиза на 14,6 милиона, отбелязва вестникът.

Броят на пристигащите туристи в Анталия надхвърли 4,3 милиона от началото на годината, съобщава HDN. Както отбелязва изданието, миналата година пандемията от коронавируса удари туристическия сектор в провинцията, но тази година хотели и други места за настаняване в Анталия са предприели необходимите мерки по Програмата за сертификация за безопасен туризъм, за да осигурят на летовниците безопасен престой в страната за времето на ваканцията им.

По данни на местната туристическа служба, общо 4,35 милиона туристи са пристигнали в провинцията между 1 януари и 15 август, , въпреки продължаващата епидемия от коронавирус в световен мащаб. Това е с 203% повече в сравнение със същия период на 2020 г. В същото време, както съобщава вестникът, руснаците оглавиха списъка с чуждестранни туристи. През този период Анталия е посетена от около 2 милиона руски туристи.

В средата на април руснаците преустановиха редовните и чартърни полети с Турция поради опасения, свързани с COVID-19, но след двумесечна пауза на 22 юни руските туристи отново започнаха да идват в Турция, припомня вестникът.

Според местната туристическа администрация от 1 до 15 август в Анталия са пристигнали над 957 хиляди туристи, което е с 203% повече от преди година. През първите 15 дни на август самолетите превозват средно около 64 000 туристи на ден до Анталия.

През 2020 г. Анталия е била домакин за близо 3,3 милиона чуждестранни туристи, което представлява около 26% от всички чуждестранни туристи, пристигащи в Турция, съобщава HDN. Трябва да се помни обаче, че през 2019 г., броят на чуждестранните туристи, които почиват в провинцията, възлиза на 14,6 милиона, отбелязва вестникът.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати