Анализи Транспорт

Пристанище Варна предоставило паркинг под наем само за 1000 лв. на месец

   
Пристанище Варна предоставило паркинг под наем само за 1000 лв. на месец

Конфликт назря между народния представител от “Демократична България” Стела Николова и Пристанище Варна, заради отдадени площи. Според Николова паркингът на Морска гара е отдаден срещу твърде нисък месечен наем, пише местният сайт "Нова Варна". От ръководството на пристанището обаче не са съгласни с твърденията.

Ето какво пише Стела Николова във Фейсбук:

“На мой въпрос и искане за предоставяне на договорите за наем на площи от “Пристанище – Варна” ЕАД, получих отговор и всички договори. Излиза, че държавното предприятие отдава площи за естетизация и модернизация. Представата им за това е кръчми и лунапарк с договори за 10 години без актуализация на цената, според инфлацията.

Така паркинга на Морска гара е отдаден за 1000 лв месечен наем, а такава сума вероятно се събира за ден – два, и ще бъде плащана 10 години. Ще запозная комисията по транспорт в НС с тези договори и ще направя предложение за решение да бъде извършена проверка от Сметната палата за целесъобразността на тези договори”.

В отговор на публикацията на народния представител, Пристанище Варна публикува следната инфрмация:

“Днес за пореден път станахме свидетели на изнесени в публичното пространство неверни данни относно „Пристанище Варна“ ЕАД от г-жа Стела Николова, понастоящем вече в качеството ѝ на народен представител. Манипулативното поднасяне на информация, водещо до генериране на фалшиви новини, налага незабавната реакция на ръководството на пристанището. След като изпратихме отговор по поредния зададен от г-жа Стела Николова въпрос, днес с изумление видяхме, че същата е изнесла данни, че паркингът на пристанището е отдаден за 1 000 лв. наем на месец. Днес г-жа Николова изнесе открит урок по създаване и разпространяване на фалшиви новини – един все по-сериозен порок на съвременното общество, срещу който всеки демократично мислещ човек би следвало да се противопоставя по всякакъв начин. Тя показа нагледно как е възможно да се извади една минимална част от информацията, за да се внушат на аудиторията желаните от автора послания. Разчита се на това, че публиката няма да си направи труда да прочете приложения към поста материал, което за съжаление, се случва.

Ето какво реално се вижда от справката, която г-жа Николова е приложила и която е изпратена от „Пристанище Варна“ ЕАД:
 
Месечните приходи от площи за паркиране на територията на Пристанище Варна изток, са в размер на 18 001 лв. Тези площи включват следните обекти:

1. „Паркинг Морска гара“, с площ от 530,23, който г-жа Николова е цитирала в писмото си. Очевидно е, че това не е паркингът, който варненци припознават като този на Морска гара, а един участък, разположен пред самата сграда на Морска гара.

2. „Паркинг пристанище Варна изток“, който е отдаден за 8915 лв. на месец – това е именно големия паркинг, който повечето варненци наричат „паркинга на Морска гара“.

3. Паркинг Морска гара Яхт-клуб

4. Паркинг пристанище Варна изток магазии

Цялата тази информация е коректно предоставена на народния представител, но тя прецени да я употреби по възможно най-грозния начин, изваждайки по собствена преценка най-ниската сума от изпратената справка и заблуждавайки аудиторията, която й вярва, че „паркингът е отдаден за 1000 лв.“.

В случай че някой има съмнения, че сумите са занижени, следва да има предвид, че същите се определят от лицензиран оценител, с чиято оценка възложителят е обвързан и съответно – тя е и първоначалната тръжна цена на обявените търгове за отдаване под наем на площите. Както споменахме в отговора си, процедурите се провеждат по реда на ЗДС и ППЗДС, които предвиждат именно това.

Разбираме и напълно споделяме необходимостта от контрол върху дейността на дружеството, но категорично се противопоставяме на всякакви опити за манипулация на общественото мнение и уронване на престижа на Пристанище Варна ЕАД. Призоваваме г-жа Николова да предприеме незабавни мерки и да коригира изнесените неверни твърдения, като обясни на избирателите си причината, поради която ги е подвела”.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати