Новини Транспорт

На Летище София отказват да приемат някои сертификати за антигенни тестове

   
На Летище София отказват да приемат някои сертификати за антигенни тестове

Как в дигиталния свят дигиталните доказателства не са достатъчни - за това е следващата история с участници от Габрово.

Мариела Василева и семейството й не успяват да излетят навреме за Великобритания заради оспорване на цифрови сертификати за отрицателен тест за Covid-19 от страна на администрацията на Летище София.

След ваканция в България Мариела, Чарли и техните деца потеглят обратно към Острова. В деня преди отпътуването двамата си правят антигенни тестове. Избират лабораторията на областната болница в Габрово, като уточняват, че документът им е необходим за пътуване към Великобритания. След изследването получават цифров сертификат на ЕС, удостоверяващ отрицателен резултат. Бланката е на Министерството на здравеопазването, съдържа QR код, лични и други данни.  

Снимка: Мариела Василева

На гишето за регистрация на багажа на софийското летище обаче за изненада на Мариела и семейството й отказват да приемат документите за тестовете им. Аргументът -  липсват печат и подпис от лабораторията.

На бланката лабораторията е отбелязана с 10-цифрен номер. Според директора на областната болница в Габрово, където са проведени изследванията, тестовете се регистрират в единен информационен портал, документът се генерира от системата и се разпечатва, като на практика не се издава от местната лаборатория. 

Снимка: архив

След като на софийското летище служителите не приемат тестовете на семейството, ги насочват към лабораториите на терминала. Заради дългата опашка обаче изпускат полета си.

В официалните източници на информация се посочва, че Covid сертификатът  е цифрово доказателство с QR код, което съдържа съществената информация, както и цифров подпис, гарантиращ автентичността на документа. При проверка се сканира кодът и се проверява подписът, като с такъв разполага всеки издаващ орган.  

За случаи като описания сигнализират и други пътници. В мрежата потребители се оплакват и предупреждават тръгналите към Англия да бъдат внимателни. /bnr.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати