Анализи Новини

Коронавирусът изостря още повече сезонността при туризма

   
Коронавирусът изостря още повече сезонността при туризма

България е една от държавите в Европейския съюз (ЕС), които разчитат основно на юли и август и донякъде на септември за туристическия сезон.

Почти две трети от туристическите нощувки в България (63%) през 2020 г. са осъществени през третото тримесечие на годината – от юли до септември, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Това ни нарежда на трето място в ЕС. Първа е Хърватия със 73% дял на нощувките, реализирани през третото тримесечие, от всички нощувки за календарната година. На второ място е Гърция с 67%.

След България следват Италия с 59%, Словения с 56% и Румъния с 54%.

Средно за ЕС 42% от всички нощувки през 2020 г. са реализирани през юли и август.

Миналата година обаче беше по-особена заради пандемията, което още повече изостри сезонността при туризма. В периода април-юни са реализирани под 3% от нощувките за годината заради въведените ограничения пред туризма и несъществените пътувания. За сравнение, през 2019 г., когато нямаше пандемия, делът на нощувките през април и май от общия брой нощувки за годината е 15%, показва статистиката.

Въздействието на COVID-19 върху туризма през есента на 2020 г. е по-слабо изразено от драматичния спад през пролетта. Делът от октомври до декември в годишните нощувки спада от 20% през 2019 г. на 13% през 2020 г.

Заради коронавируса август, който традиционно е пиков месец за нощувките, заема още по-отчетлив дял за спасяването на туристическия сезон.

Статистиката показва, че Австрия, Лихтенщайн и Швейцария – традиционни ски дестинации, вече имат два пикови сезона. Освен през зимата, тези дестинации се радват на засилен интерес от туристи и през лятото.

Това се наблюдава и при други страни - Белгия, Испания, Малта или Португалия, като обяснението отново е коронавируса и пренасочването на пътуванията от чужбина към вътрешни, у дома.

Данните показват още, че през 2020 г. заради коронавируса в ЕС са осъществени с 1,5 млн. нощувки по-малко в сравнение с 2019 г. Най-силен е спадът на международния туризъм – с 68% на годишна база, заради ограниченията пред несъществените пътувания от/до трети страни.

В България спадът достига почти 58%./ investor.bg



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати