Заведения Новини

Ресторантьорите предлагат зони за ваксинирани клиенти

   
Ресторантьорите предлагат зони за ваксинирани клиенти

Зони за ваксинирани и неваксинирани клиенти да има в заведенията, а те да си избират къде да седнат, предлагат от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията в писмо до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. 

Те изразяват несъгласието си със заповедта му за работа на ресторанти, кафенета и т.н., която определя как могат да работят на 100% заетост. И заплашват да я бойкотират, ако предложенията им за корекция не бъдат приети. 

СЗБ и БАЗ предлагат за работа с капацитет 100% служителите да могат да попълват декларации, че са запознати с всички рискове от евентуалното заболяване с К19, но не смятат да предприемат мерки към ваксиниране. И второ: персоналът да може да удостоверява, че е преминал заболяването, че е ваксиниран, да има отрицателен PCR в последните 72 часа, отрицателен бърз тест в последните 72 часа или тест, удостоверяващ наличието на антитела с давност 6 месеца. След изтичане на 6 месечния срок на давност на удостоверението за преминало през вируса лице, давността му да бъде увеличена за нови 180 дни чрез тест за антитела от акредитирана лаборатория. 

Клиентите на секторите с ограничения, без значение дали са ваксинирани, неваксинирани, преболедували или не, да имат напълно свободен достъп до търговските обекти, чрез избор на места, съответно за: ваксиниран/преболедувал или неваксиниран/непреболедувал, като по този начин, обектите да могат да работят на 100% капацитет, предлагат още ресторантьорите. 

Те искат и проверяващите държавни органи да имат достъп до обектите, само след представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест. 

От СЗБ и БАЗ настояват и за подробна статистика за новите заразени: националност, ваксинирани/неваксинирани, възрастова група, професия, вече преболедували, както и брой починали, от които ваксинирани/неваксинирани и към коя възрастова група принадлежат.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати