Заведения Новини

Започват засилени проверки за спазване на мерките по Черноморието

  26.08.2021 11:54  
Започват засилени проверки за спазване на мерките по Черноморието

Полицията и инспектори от РЗИ-Бургас започват засилени проверки по спазване на противоепидемичните мерки в курортите, съобщи БНТ.

От седмица Бургаска област е в червената зона, а това, което щабът реши на последното си заседание, е да увеличи контрола.

Екипи на полицията и на РЗИ обикалят заведенията в Созопол. Пред поредния обект инспекторът от РЗИ-Бургас д-р Поля Желева обясни, че е имало две деца, едното от които не е носело правилно маската. Тя каза, че от РЗИ правят проверки и без полицията.

"Управителят трябва да дойде в РЗИ и да ни представи всички документи - как е организирал, какви са правилата в обекта му, има ли имунизиран персонал, няма ли", допълни д-р Желева.

Тя коментира, че в заведението, което проверяват в момента, има дезинфектант без обозначение и най-вероятно се налива от някъде в голямо количество, затова трябва да се провери какво съдържа.

"Отстоянието от масите трябва да е поне метър и половина. В момента е добре, но вечер, когато има пикови моменти, струпване на хора, трябва да има дежурен персонал, който да ограничи това струпване", каза още д-р Желева.

По думите ѝ това е най-големият проблем през целия сезон - неспазването на никаква дистанция. Тя припомни, че във всички закрити обществени места трябва да се носят маски, които покриват основата на носа. При струпване на много хора на открито също трябва да се носи маска.

Проверяват се всички обекти с обществено предназначение. Проверките по курортите продължават, а по данни на РЗИ от началото на лятото на седмица се съставят по около 3 или 4 акта за нарушения.