Новини Турагенции

Обединени лицензирани екскурзоводи са готови на протест

   
Обединени лицензирани екскурзоводи са готови на протест

Неформалната група "Обединени лицензирани български екскурзоводи" излезе с позиция, с която изразява готовност за протести. Публикуваме цялото им становище:

През април 2021 г. беше създадена една от многото групи в една от социалните мрежи, основаваща се на професионален принцип - Обединени Лицензирани Български Екскурзоводи.
Част от членовете на тази неформална група са членове на професионални регистрирани сдружение - Неправителствени организации - НПО.
Лицензираните екскурзоводи изказват своята подкрепа на туристическия бранш и готовност да участват в протестни действия заради липсата на мерки подпомагащи работещите в този сектор.
Неведнъж сме сезирали Министерство на туризма и останалите институции за бедственото положение, в което вече втора година се намират екскурзоводите. Реални мерки досега за нас няма. Проектът, който вече една година се рекламира от министерството в медиите, не е достигнал и досега до нас. Справедливите ни искания за компенсация на база забрана за работа, бяха отхвърлени.
Поради всичко това ние сме готови да излезем на протест заедно с целия туристически бранш, за да изкажем недоволството си от политиката унищожаваща туризма и в частност нашата професия.
За пореден път заявяване нашите искания:
1.Компенсация за 14 месеца на база забрана за работа.
2.Създаване на контролиращ орган в туризма-Туристическа полиция, който да контролира хората работещи като екскурзоводи без придобита правоспособност.
3.В Закона за туризма да залегне, задължително групите в България да се водят от екскурзоводи вписани в НТР. Това ще помогне да отпаднат така наречените Водачи, които са служители на ТО или наети неправоспособни лица.
4.Иницииране на мерки за бъдеща заетост на екскурзоводите.Проблем, който стои пред нас 16 месеца. Като това да са мерки през Агенция по заетостта като всеки екскурзовод индивидуално да може да кандидатства по тях.
5.Да се инициира законова мярка за регистрация на автомобилите до 8+1, с които да се разреши извършване на туристическа дейност
6.Проблемът със заплащане на входни такси при посещение на забележителности и музеи от екскурзоводите вписани в НТР. Този проблем е стар и много сериозен. При посещение с групи или индивидуално искаме при представяне на карта екскурзовод издадена от МТ, да не се плаща входна такса, защото това посещение е работно.
7.Искане да отпадне задължителният ПСР тест при пътуване извън България за екскурзоводите вписани в НТР както това е за шофьори, стюарди и транспортен персонал при пътувания зад граница когато изпълняват служебните си задължения.
8.Предлагаме да се проведе разяснителна кампания кои са екскурзоводите в България, кой има право да работи като такъв с туристи, къде те могат проверят правоспособен ли е екскурзовода. Тази кампания ще помогне да се преборим със сивия сектор в нашата работа.
9.Предлагаме да се гласува законодателна мярка, предвиждаща санкция на лица и транспортни фирми отдаващи под наем транспорт на групи и лица извършващи туристическа и екскурзоводска дейност без право за извършване на такава. Тази мярка ще помогне да се преборим със нелегалните организатори на екскурзии, които няма как да ги организират без превоз.
10.Предлагаме да се работи активно с Общините, в насока в стопанисваните от тях туристически забележителности ,да се наемат екскурзоводи с право да работят като такива, което в момента не е практика. Това ще издигне имиджа на България като туристическа дестинация.
11.Проблем, с който непрекъснато се сблъскваме работейки в България е непригодността на повечето обекти за посещение на хора с увреждания, детски колички и липса на тоалени. За да бъде развиван туризъм на европейско ниво то ва необходимо да се промени.
12.Проблем който също стои пред нас е липсата на контрол на работните часове на водачите на автобуси.
13.Проблем са липсата или не добре направените указателни табели по пътищата.Указващи забележителности обекти на Юнеско.
14.И не на последно място стои преразглеждането на наредбата за екскурзоводите. На нейна база всяка Община стопанисваща забележителност може да наема лица без образование на длъжност екскурзовод в обекта, сключвайки с тях трудов договор за тази позиция. Това поставя в неравностойна позиция всички колеги вписани в НТР и държали изпити за правоспособност.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати