Новини Транспорт

Руските чартъри не литнаха за България второ лято

   
Руските чартъри не литнаха за България второ лято

Руските туроператори не пуснаха второ лято чартъри до България, съобщиха представители на компаниите. От една страна руската държава не позволи да оперират до българското Черноморие, от друга самите компании не видяха икономически смисъл да пуснат полети само за два месеца през август и септември. Оперативният щаб на Руската Федерация взе решение да възобнови въздушния трафик с България едва от 28 юни 2021 г. Така през летния сезон оперираха само големите авиокомпании по редовните линии, защото чартърите не могат да се организират и тръгнат веднага, заяви за TravelNews Галин Георгиев, управител на туроператора “Солвекс” и представител на руската авиокомпания S7 у нас. Редовни полети до България имат “Аерофлот”, S7, “България Еър”, “Россия”, Ural Airlines и S7.

“Сезонът с руските туристи е слаб за България заради липсата на чартъри. Реални руски турусти почти няма, защото цените на билетите по редовните линии са високи и стават непродаваеми от нас туроператорите в пакет с хотелско настаняване”, коментира Георгиев. Според него основните руски гости са собствениците на апартаменти по морето, които пристигат по редовните линии. Цената на пакет за България е по-висока със 150-200 евро от тази за Турция и не можем да бъдем конкурентни по никакъв начин, обясни той. Руската авиокомпания S7 планира да оперира до българското Черноморие до края на октомври, но Георгиев уточни, че не се знае дали полетите ще бъдат изцяло изпълнени.

Големите групи с руски туристи не тръгнаха за България и през 2021 г., каза Бейзат Туналъ, генерален представител на туроператора “ТЕЗ тур”, който води туристи от Русия и Източна Европа. Чартъри не бяха организирани, а редовните полети са скъпи за туроператорите да организират пакети за България, обясни той. Пазарът от Беларус също е останал затворен. Компанията отчита сериозен ръст на туристите от Литва, Латвия и Естония в сравнение с 2020 г. От трите пазара очакват да доведат около 10 000 гости до края на сезона, което е спад с 60% спрямо 2019 г. За сравнение преди пандемията през 2019 г., само от една от трите държави са изпращали по толкова туристи за летния сезон.

Румяна Юксел, управител на “Аква тур БГ”, която е представител на руския туроператор “Пегас туристик”, също потвърди, че не са посрещали руски туристи. “Пегас туристик” се отказали да правят чартъри до България и съответно програмите са отпаднали. Според нея руски туристи са идвали индивидуално по редовните линии и собствениците на апартаменти по морето.

Оперативният щаб на Руската Федерация реши преди месец да разреши повече полети до България. Така в разгара на сезона имаше по сeдeм пoлeтa ceдмичнo oт Caнкт Пeтeрбург дo Coфия и Вaрнa, кaктo и чeтири oт Caнкт Пeтeрбург дo Бургac и eдин oт Eкaтeринбург дo Бургac.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати