Новини Транспорт

Българските авиокомпании са напът да получат 30 млн. лв.

   
Българските авиокомпании са напът да получат 30 млн. лв.

Все повече вървим към крайната си цел, а именно осигуряване на държавна помощ за засегнатите в авиационния сектор фирми, заяви Тодор Иванджиков, председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) по повод заложените в проекта за актуализация на бюджета 30 млн. лв. за стимулиране на сектора. Това се случва сред редица апели, писма и срещи, инициирани от АБАИ, някои от които съвместно с другата организация – Асоциацията на българските авиокомпании (АБА). В тях организациите отправяха искания за финансово подпомагане, но не само на превозвачите, а на всички фирми в авиосектора (за техническо и наземно обслужване, ремонтни бази, учебни центрове), които са силно засегнати от ефекта на COVID-19. Пандемията нанесе невиждан в историята негативен ефект върху авиацията в световен мащаб.

Припомняме, че в края на юни от АБАИ помолиха част от средствата, налични в “Летище София” ЕАД да бъдат използвани за помощ на авиоиндустрията. Става въпрос за 60 млн. лева, останали след сключване на концесията. Впоследствие служебният министър на транспорта Георги Тодоров изпрати писмо до председателя на асоциацията Тодор Иванджиков с копие до председателя на АБА, в което изразява съгласието си тези средства да бъдат пренасочени в помощ на фирмите от авиосектора. И следващата стъпка не закъсня. В парламента министър Тодоров уточни:

„Летище София“ ЕАД като търговско дружество е загубило своята функционалност, не е летищен оператор, но има определени активи и средства, с които може да се подпомогне държавният бюджет, посочи министърът. Наред с това министър Тодоров уточни, че правителството не е намерило начин пълните 60 млн. лв. да бъдат предоставени в помощ на авиокомпаниите. Именно затова половината от тази сума ще бъде насочена към „Летище Пловдив“ ЕАД.“
Думите, казани от служебния министър на транспорта, са първото изявление пред българската общественост във връзка с незавидното положение на авиокомпаниите в България и признание, че те наистина няма да успеят да оцелеят без помощта на държавата. „Бих искал да използвам възможността да благодаря на министър Тодоров, за това, че ни изслуша и ни повярва. Надяваме се актуализацията да бъде приета в този си вид, защото въпреки, че средствата не са кой знае колко, все пак ще подпомогнат най-засегнатите авиокомпании да избегнат нежелан фалит“, заяви Тодор Иванджиков. В случай, че актуализацията на проектобюджета бъде приета, предстои да се създаде работна група, която да изготви критериите, по които гореспоменатите средства ще бъдат разпределени.

 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати