Новини Събития

Европа върви към дигитализация на културното наследство

   
Европа върви към дигитализация на културното наследство

Европа върви към дигитализация на културното наследство. Това заяви еврокомисарят по иновации, културни изследвания, култура и образование Мария Габриел по време на форума "Културата и бизнесът - заедно в дигиталния свят", организиран от в. "Стандарт" в партньорство с пиар агенция МЗ Комюникейшънс груп.

Първият по рода си форум в България събра в столичния хотел "Маринела" представители на изпълнителната власт, на националния и европейския парламент, кметове, бизнес, дарители, неправителствени организации, археолози, музейни и научни работници, както и академичните среди. Акцентът на събитието са бъдещето на българското културно – историческо наследство и възможностите за културен туризъм, пречупени през призмата на дигиталния свят.

Комисар Габриел започна речта си с някои данни за дигитализацията на културата. "През последната година и половина 4 от 5 музея са постигнали онлайн формати. Но 3 от 4 музея казват, че нямат потенциал за това. Но предизвикателствата трябва да бъдат гледани като възможности - това е моята гледна точка", посочи Мария Габриел. Тя обясни, че никога досега културата и наследството й не са стояли толкова виксоко като приоритети в Еврокомисията.

"Ще се спра най-напред на ресурсите - всички знаят колко са важни те, за да могат да бъдат използвани новите технологии. Кулутрата е нашага ДНК, в Европа има специално място за нея, но това е възможност и за развитие на регионите, тя е сред най-силните икономически сектори, дава прехрана на много хора. За последните 1,5 г. успяхме да напрвавим така, че да има ресурс за културата", посочи Габриел. Тя представи най-важното от Програмата Хоризонт Европа: "За първи път в нея ще има клъстер, посветен на културното наследство. Бюджетът е 2,4 млрд. евро. Това е предизвикателство. Разполагаме с този ресурс - важно е накъде ще бъде насочен. Затова имаме нужда от съдействието на бизнеса, на регионите, на културата. Вярваме, че инвестицията в култура е инвестиция с висока възвращаемост", каза Мария Габриел.

"Най-ценното са хората. Творческите и културните сектори дават заетост на най-много хора- Това означава да дадем възможност на вече заетите да видят перспектива, а освен отва да привлечем и още млади хора", допълни още тя.

"Като комисар, отговарящ за образованието, имаме програмата Еразъм плюс, където на младите се дава възможност да придобият нови умения - има удвоен бюджет 28 млрд. евро за следващия период - ще бъдат ъсздадени още повече възможности.

Програмата Еразъм плюс е едната мъзможгност. Другата е за хората, окито са заети в сектора - творците, които също да имат възможност за добри практики", допълни Габриел. И добави, че тази програма вече ще бъде редовна за следващия програмен период.

Други ключови фактори са  пространствата за данни, защото новите технологии вървят ръка за ръка с тях. Тук отново може да помогне бизнесът.

"Европа има нещо, която я отличава - културното наследство. Затова една част от клъстер Култура е за съхраняване на културното наследство. С нас са много музеи, сред които и Лувърът. Моето желание е да има повече малки регионални музеи от Централна и Източна Европа", посочи още еврокомисарят.

Тя съобщи, че предстои създаването на европейска платформа за сътрудничество на всички, които работят по опазването на културното наследство. "Това е още едно предизвикателство. Новата общонст за знания и иновации ще има точно това за цел - да свързва хората, които се интересуват от темата, да се обменят добри практики", посочи още Мария Габриел.

Тя отправи послание и към регионите и кметовете, като посочи тяхната изключително важна роля. "Културата може да бъде фактор за развитие на регионите", изтъкна още Мария Габриел.

"Апелът ми е - да опазваме културното наследство, но и да виждаме невероятния потенциал, който да ни позволи да създавайки приложения и услуги, за да направим Европа и всеки регион по-добро място за живеене. Защото само културата може да го направи", заключи Мария Габриел.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати